Zoeken

Marokko domineert wereldwijde fosfaatmarkt

16 juli 2024 - 18:00 - Economie

©

Marokko staat bovenaan de lijst van landen met de grootste fosfaatreserves. Met naar schatting 50 miljard ton, goed voor zo’n 70% van de wereldwijde reserves, is het koninkrijk de onbetwiste leider. Bovendien is Marokko de grootste exporteur van fosfaatkunstmest.

Egypte volgt op gepaste afstand met 2,8 miljard ton aan reserves, gevolgd door Tunesië (2,5 miljard), Algerije (2,2 miljard), China (1,9 miljard), Brazilië (1,6 miljard) en Zuid-Afrika (1,6 miljard).

Lees ook: Fosfaat is jokerkaart Marokkaanse diplomatie

Hoewel Marokko de grootste reserves heeft, staat het op de tweede plaats wat betreft fosfaatproductie, met 35 miljoen ton. China voert de lijst aan met 90 miljoen ton, gevolgd door de Verenigde Staten (20 miljoen), Rusland (14 miljoen) en Jordanië (12 miljoen).

Lees ook: Marokko sterker dan China en Rusland op Europese fosfaatmarkt

Marokko is ook de grootste exporteur van fosfaatkunstmest, een essentiële voedingsstof voor de teelt van groenten, fruit, granen en peulvruchten. China en Egypte zijn de nummers twee en drie op de exportlijst. Brazilië, Bangladesh en de Verenigde Staten zijn de grootste importeurs van fosfaatkunstmest.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team