Zoeken

Marokko stuurt massaal politie naar Fnideq (video)

15 september 2024 - 09:40 - Marokko

©

In de omgeving van Fnideq, vlakbij Ceuta, is een uitzonderlijke veiligheidsmacht gemobiliseerd. Duizenden agenten zijn langs de grens gestationeerd om elke poging tot massale migratie te voorkomen. Dit als reactie op een anonieme oproep op sociale media die aanzet tot een massale migratie naar Ceuta, gepland voor deze zondag.

Onlangs hebben de Marokkaanse autoriteiten 39 mensen het land uitgezet, voornamelijk Algerijnen en Tunesiërs. Zij verbleven illegaal in Marokko en werden verdacht van plannen om Ceuta illegaal binnen te komen.

Lees ook: Tientallen arrestaties na online oproep in Tanger en Tetouan

Dezelfde bronnen melden dat deze migranten werden opgepakt in Fnideq, op zo’n drie kilometer van Ceuta, terwijl ze een kans zochten om de enclave illegaal binnen te komen. De Algerijnse staatsburgers werden via Tunesië uitgezet, omdat er vanwege diplomatieke spanningen geen directe vluchten zijn tussen Marokko en Algerije.

Op woensdag 11 september maakte de politie ook bekend dat ze 60 Marokkanen in tien verschillende steden hadden gearresteerd. Zij worden ervan verdacht online te hebben opgeroepen tot een illegale massamigratie naar Ceuta en betrokken te zijn geweest bij de planning ervan.

Lees ook: Marokko stuurt Algerijnen en Tunesiërs terug naar huis

In augustus hebben de Marokkaanse autoriteiten 14.648 migranten tegengehouden die illegaal Ceuta en Melilla probeerden binnen te komen, hetzij door te zwemmen of door over de grenshekken te klimmen. Dit blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team