Zoeken

Marokko kreunt onder prijsstijgingen, Al Hoceima koploper

23 juli 2024 - 13:00 - Economie

©

Het leven in Marokko is duurder geworden. Volgens het Hoge Planning Commissie zijn de consumentenprijzen in het eerste halfjaar van 2024 met 1% gestegen. Deze stijging is vooral merkbaar in de maand juni, waar de inflatie op jaarbasis zelfs 1,8% bedroeg. Maand op maand was er een stijging van 0,4%.

De stijgende prijzen zijn overal in het koninkrijk voelbaar, maar niet overal even sterk. Al Hoceima spant de kroon met een inflatie van 1,8%. In Errachidia (1,5%) en Marrakech (1%) is het leven ook een stuk duurder geworden. Daarentegen zijn er ook steden waar de prijzen licht zijn gedaald, zoals Kenitra, Dakhla en Tanger.

Lees ook: Prijzen sterkst gedaald in Al Hoceima

De prijsstijgingen zijn vooral merkbaar in de supermarkt. Voedingsmiddelen zijn gemiddeld 0,5% duurder geworden, met name fruit (+4,5%) en vlees (+2,2%). Ook niet-voedingsproducten zijn duurder geworden (+0,3%). Maar er zijn ook lichtpuntjes: groenten zijn 1,6% goedkoper geworden en ook zuivel is in prijs gedaald (-1,2%).

Een andere grote boosdoener is de gasprijs, die met maar liefst 10,9% is gestegen. Dit heeft grote gevolgen voor de portemonnee van veel Marokkanen, die afhankelijk zijn van gas om te koken en hun huis te verwarmen.

Lees ook: Prijs olijfolie in Marokko naar recordhoogte

Ondanks de stijgende prijzen is het consumentenvertrouwen in het tweede kwartaal van 2024 gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal en dezelfde periode vorig jaar. Dit blijkt uit een onderzoek van het HCP. Mogelijk speelt hierin mee dat de stijging van de lonen de inflatie voor een deel compenseert.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team