Zoeken

Prijs olijfolie in Marokko naar recordhoogte

21 juli 2024 - 06:00 - Economie

©

De prijs van olijfolie in Marokko zal de komende maanden naar verwachting flink stijgen. Dit komt door verschillende factoren, waaronder het gebrek aan water voor irrigatie in de olijfboomgaarden.

Bronnen van Médias24 melden dat de prijs van een liter olijfolie mogelijk boven de 100 dirham uitkomt. Momenteel kost een liter in de supermarkt 95 dirham, en bij kleinere winkels tussen de 80 en 90 dirham. "Gezien de huidige prijzen voor olijven zal de prijs van olie zeker erg hoog zijn," aldus een bron.

Lees ook: Spanje: oproep tot boycot Marokkaanse olijfolie

Drie belangrijke factoren liggen ten grondslag aan deze verwachte prijsstijging. Ten eerste is er het watertekort. In verschillende productiegebieden is de irrigatie stopgezet vanwege de droogte. "De olijfbomen kunnen daardoor niet herstellen van het water- en voedingsstoffenverlies tijdens de hittegolven van de zomer, die zich voortzetten in de winter en herfst," zegt een bron. "We zitten in het vijfde jaar van droogte en de bomen zijn uitgeput."

Ten tweede is er het gebrek aan regen. "Bij de olijftelers in de regen gevoede gebieden is er dit jaar nauwelijks neerslag geweest, wat de productie drastisch beïnvloedt." De droogte heeft ook gevolgen voor de groeicyclus van de olijfbomen, die niet langer loopt van januari tot oktober, waarin telers tien maanden konden irrigeren. Nu is er nog maar vier tot vijf maanden irrigatie mogelijk en valt er geen regen in de rest van de cyclus.

Lees ook: Historische daling export Marokkaanse olijven

De olijfboom is een belangrijke factor in de Marokkaanse landbouw, met 750.000 hectare in regen gevoede gebieden en 450.000 hectare in geïrrigeerde gebieden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team