Zoeken

Marokko spoorwegkampioen van Afrika

6 augustus 2024 - 15:30 - Marokko

©

Marokko is op weg de onbetwiste leider van de Afrikaanse spoorwegsector te worden. Het ambitieuze Plan Rail Maroc 2040 van het nationale spoorwegbedrijf ONCF bevestigt deze ambitie.

Het Amerikaanse tijdschrift Newsweek belichtte op 1 augustus het indrukwekkende Plan Rail Maroc 2040. Dit plan schetst een toekomstvisie voor de ontwikkeling van het nationale spoorwegnetwerk tot 2040. Het doel is om grote steden met elkaar te verbinden, conventionele spoorwegdiensten te moderniseren en de economische groei in het hele land te stimuleren. De hoeksteen van het plan is de uitbreiding van de hogesnelheidslijn Al Boraq, die momenteel Tanger met Casablanca verbindt. De opening van deze 320 km lange lijn in 2018 heeft de reistijd tussen deze steden teruggebracht van vijf uur met een gewone trein naar slechts twee uur met de hogesnelheidstrein.

Lees ook: Marokko werkt aan nieuwe spoorlijn tussen Tanger en Tetouan

Marokko is het enige Afrikaanse land met een hogesnelheidslijn en is vastbesloten om zijn spoorweginfrastructuur verder te versterken en te moderniseren. Deze ambitie wordt gedreven door Koning Mohammed VI, die de economische ontwikkeling in het hele koninkrijk wil versnellen en de handel met de rest van het continent wil bevorderen. In een toespraak ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de Groene Mars in 2015 sprak de monarch zijn wens uit om een spoorlijn van Tanger naar Lagouira aan te leggen, om Marokko met de rest van Afrika te verbinden.

Het ONCF plant de aanleg van 1300 km aan nieuwe hogesnelheidslijnen als onderdeel van Plan Rail Maroc 2040. Daarnaast wil het bedrijf 3800 km aan nieuwe conventionele spoorlijnen aanleggen om 43 steden te verbinden (in plaats van de huidige 23) en 87% van de bevolking toegang te bieden tot het spoorwegnetwerk (in plaats van de huidige 51%). Ook wil het ONCF 12 havens (nu 6) en 15 internationale vliegvelden (nu alleen Mohammed V) met het spoor verbinden. Tegen 2030 moet de hogesnelheidslijn worden uitgebreid naar Marrakech, in aanloop naar het WK voetbal dat Marokko samen met Portugal en Spanje zal organiseren.

Lees ook: Marokko investeert miljarden in spoorwegen

De hogesnelheidslijn zal naar verwachting nieuwe zakelijke kansen creëren en het goederenvervoer vergemakkelijken, waardoor Marokko zijn positie als logistieke hub tussen Europa en Afrika ook verder kan versterken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team