Zoeken

Marokko gaat strijd aan: "Kaftan is van ons!"

13 oktober 2024 - 15:30 - Marokko

©

Marokko zet zich in om de reputatie van zijn traditionele kledingstuk, de kaftan, te beschermen en te versterken. Dit naar aanleiding van pogingen van andere landen, waaronder Algerije, om de kaftan te claimen als onderdeel van hun eigen cultureel erfgoed.

Het ministerie van Toerisme, Ambachten en Sociale Economie organiseerde vrijdag in Fez een workshop over de ontwikkeling van een keurmerk en een certificering voor de Marokkaanse kaftan, in samenwerking met de Mohammed V Stichting voor Solidariteit.

Lees ook: Kaftan: Marokko klaagt Algerije aan bij UNESCO

"Geconfronteerd met toenemende oneerlijke concurrentie heeft het ministerie een project gelanceerd om de Marokkaanse kaftan te labelen", aldus Moha Errich, directeur Erfgoedbehoud bij het ministerie. Het doel is om een collectief certificeringsmerk te creëren dat de verkoop van de kaftan in binnen- en buitenland vergemakkelijkt en de authenticiteit ervan garandeert. "Door dit merk nationaal en internationaal te registreren, zorgen we ervoor dat de Marokkaanse kaftan een 100% Marokkaans product is", voegde Errich toe.

Abderrahim Belkhayat, regionaal directeur Ambachten in Fez, vertelde aan persbureau MAP dat het Marokkaanse culturele erfgoed helaas vaak wordt nagemaakt of gekopieerd. "Sommige landen proberen zich erfgoed toe te eigenen waar ze geen enkele aanspraak op kunnen maken", aldus Belkhayat. De workshop in Fez was bedoeld om de specificaties voor het gebruik van het collectieve merk voor de Marokkaanse caftan vast te stellen. "Dit merk zal helpen dit product te beschermen, dat symbool staat voor onze identiteit en ons verenigt. Het zal ook onze toeristische aantrekkingskracht op internationaal niveau versterken", legde hij uit.

Lees ook: Vogue Arabia viert de Marokkaanse kaftan in stijl (foto’s)

Aan de workshop namen belangrijke spelers uit de ambachtssector deel, waaronder vertegenwoordigers van het ministerie van Ambachten, de Mohammed V Stichting voor Solidariteit, het ministerie van Cultuur, experts en professionals op het gebied van de caftan, zoals ambachtslieden, ontwerpers en stylisten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team