Zoeken

Marokko: taxi’s die klanten weigeren worden gestraft

7 september 2024 - 13:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Justitie wil het weigeren van klanten door taxichauffeurs strafbaar maken. Dit nieuws wordt met gejuich ontvangen door veel Marokkanen, die het zat zijn om te worden opgelicht of genegeerd door chauffeurs. Taxichauffeurs zelf zijn echter minder enthousiast en wijzen op de noodzaak van een bredere hervorming van de sector.

Mustapha El Kihel, secretaris-generaal van de Marokkaanse Democratische Transportbond, erkent dat er problemen zijn in de taxibranche, maar benadrukt dat chauffeurs niet tegen verbeteringen zijn. Hij wijst op een juridisch vacuüm: "De sector wordt gereguleerd door oude decreten en heeft dringend behoefte aan modernisering. Er zijn geen duidelijke sancties in de verkeerswet, alleen in lokale besluiten die kunnen leiden tot inbeslagname van het voertuig bij overtredingen."

Lees ook: Weigeren rit kost taxichauffeurs nu geld én auto in Marokko

El Kihel vindt het vreemd dat het ministerie van Binnenlandse Zaken nog steeds exclusief verantwoordelijk is voor de taxisector. "Het is verrassend dat taxi’s niet onder het ministerie van Transport en Logistiek vallen, zoals andere vormen van vervoer," zegt hij. "Dit leidt tot stagnatie, omdat beide ministeries zeggen dat ze zich niet met elkaars zaken kunnen bemoeien. We hebben een nieuwe, allesomvattende transportwet nodig."

Hoewel hij begrijpt dat passagiers beschermd moeten worden, vindt El Kihel het niet nodig om het weigeren van klanten strafbaar te maken. "Er zijn al mogelijkheden om klachten in te dienen bij de politie," zegt hij. "Wat we nodig hebben is een radicale verandering om de hele taxisector te verbeteren. We moeten de chaos in de branche aanpakken."

Mustapha Chaoune, secretaris-generaal van de Democratische organisatie van vervoer en multimodale logistiek, sluit zich daarbij aan. Hij pleit voor een nieuwe transportwet die verwijst naar het nieuwe wetboek van strafrecht. Zolang die er niet is, kunnen er geen sancties worden opgenomen in de wet, omdat transport niet onder de bevoegdheid van het ministerie van Justitie valt.

Lees ook: Taxi’s in Marrakech: toeristen welkom, Marokkanen niet

Chaoune benadrukt dat taxichauffeurs niet verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor alle problemen in de sector. "Er zal ruimte zijn voor verdediging van de chauffeurs, maar dat mag niet ten koste gaan van goede service aan de klanten," zegt hij. "We moeten ervoor zorgen dat de taxibranche beter, kwalitatiever en samenhangender wordt, zonder spanningen. Chauffeurs die klanten weigeren, vertegenwoordigen niet de hele sector, maar we moeten streven naar kwaliteit."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team