Zoeken

Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen

20 september 2024 - 08:50 - Marokko

©

Een groep Marokkaanse activisten is een petitie gestart om een visumplicht in te voeren voor Europese toeristen, met name Fransen. Ze uiten hun zorgen over de toename van criminaliteit en overlast door deze bezoekers.

In een brief aan de Marokkaanse regering wijzen de initiatiefnemers op "de diepe woede van de Marokkaanse bevolking" over de mogelijke schade die Europese toeristen veroorzaken. Ze noemen dodelijke ongelukken, gevaarlijke stunts, kleine criminaliteit, vluchtmisdrijven, schietpartijen en het feit dat sommige Franse criminelen hun toevlucht zoeken in Marokko.

Lees ook: Toeriste weigert naast vrouw met hoofddoek te zitten in Marrakech

De petitie benadrukt ook de oneerlijkheid van het huidige visumbeleid. "De meeste Marokkanen hebben moeite om een visum te krijgen, zelfs als ze aan alle voorwaarden voldoen. Frankrijk en Spanje wijzen de meeste Marokkaanse visumaanvragen af." De activisten eisen "het principe van wederkerigheid in visumzaken" en vinden dat Marokkaanse burgers hetzelfde respect verdienen als die van andere landen.

Ze bekritiseren verder de hoge kosten en het gebrek aan transparantie bij het aanvragen van een Frans visum. "Marokkanen, of ze nu studenten, toeristen, zakenmensen of artiesten zijn, verliezen jaarlijks miljoenen dirhams bij de Franse consulaten."

Lees ook: Massatoerisme overspoelt Noord-Marokko

De petitie dringt aan op een "herstel van het evenwicht in de Marokkaans-Franse ’vriendschap’" en een strengere controle aan de grens door middel van een elektronisch visum of een visum bij aankomst. Ze roepen ook de toeristische sector op om de actie te steunen, omdat dit hun reputatie zou beschermen tegen negatieve beoordelingen door wangedrag van sommige toeristen. "De meeste toeristische bestemmingen wereldwijd vereisen een visum, en dit vermindert hun aantrekkingskracht niet."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team