Zoeken

Diaspora en toeristen geven Marokkaanse economie zomerboost

25 augustus 2024 - 23:50 - Economie

©

De Marokkaanse economie profiteert deze zomer van een flinke impuls dankzij de toegenomen uitgaven van zowel toeristen als Marokkanen die in het buitenland wonen.

Deze toegenomen uitgaven hebben niet alleen een positief effect op de kortetermijngroei, maar kunnen ook leiden tot investeringen in toeristische infrastructuur en een sterkere economie op de lange termijn.

Lees ook: Geld van Marokkaanse diaspora geeft Marokko flinke boost

Volgens econoom Abderrazak El Hiri stimuleert de toegenomen consumptie verschillende economische activiteiten, zowel in de formele als informele sector. Dit heeft een direct effect op de economische groei, omdat consumptie naast investeringen en export een belangrijke factor is. Bovendien leidt de behoefte aan extra geld tijdens de vakantieperiode tot meer leningen, wat de bankensector een boost geeft.

El Hiri waarschuwt echter ook voor mogelijke inflatie als de vraag het aanbod overtreft. Dit kan leiden tot prijsstijgingen, zoals nu al zichtbaar is bij sommige producten en diensten. Hij adviseert Marokkaanse gezinnen daarom om verstandig met hun geld om te gaan en te zorgen dat ze na de zomer nog voldoende spaargeld hebben voor bijvoorbeeld de start van het schooljaar.

Lees ook: Marokkaanse diaspora stimuleren woningmarkt Marokko

Econoom Mohamed Jadri benadrukt de positieve effecten van de toegenomen consumptie voor de binnenlandse vraag naar goederen en diensten. Dit zorgt voor hogere winsten voor bedrijven en kan leiden tot meer werkgelegenheid. Daarnaast profiteert de schatkist mee door de extra belastinginkomsten, zoals btw en inkomstenbelasting.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team