Zoeken

Sahara: volledige brief van Emmanuel Macron aan Koning Mohammed VI

31 juli 2024 - 13:00 - Marokko

©

In een brief aan Koning Mohammed VI, onthuld op dinsdag 30 juli 2024, heeft de Franse president Emmanuel Macron de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara erkend.

DE PRESIDENT VAN DE REPUBLIEK

"Sire,

Terwijl de Marokkanen zich voorbereiden om Uw troonsbestijging te vieren, ben ik zeer verheugd om aan Uw Majesteit mijn persoonlijke wensen van gezondheid, geluk en succes over te brengen en om de diepe vriendschap van het Franse volk voor het Marokkaanse volk opnieuw te bevestigen. De viering van het 25-jarig jubileum van de troonsbestijging van Uw Majesteit op 30 juli aanstaande dit jaar zal zonder twijfel een bijzondere glans en weerklank geven aan de festiviteiten.

Bij deze gelegenheid zal het gehele Marokkaanse volk de voortdurende modernisering vieren die Marokko onder leiding van Uw Majesteit in alle domeinen heeft gekend, en die in de loop der jaren zijn status als onmisbare speler in Afrika en de wereld heeft versterkt. Gedurende deze 25 jaar heeft Frankrijk, zowel onder mijn ambtstermijn als die van mijn voorgangers, zich trouw getoond aan zijn eeuwenoude vriendschap met Marokko, door altijd aan zijn zijde te staan, telkens wanneer het dat wenste, om het te ondersteunen bij zijn meest ambitieuze realisaties.

Het vertrouwen van Marokko en de kwaliteit van de met hem gerealiseerde projecten zijn voor Frankrijk en het Franse volk een bron van grote trots. In de huidige context wil ik Uw Majesteit verzekeren van mijn onwrikbare toewijding om, zoals wij de afgelopen maanden zijn overeengekomen, de verdieping en modernisering van het uitzonderlijke partnerschap dat onze twee landen bindt voort te zetten, zodat zij beter samen de nieuwe uitdagingen kunnen aangaan waarmee zij worden geconfronteerd, samen met het Afrikaanse continent en de rest van de internationale gemeenschap.

Frankrijk zal in het bijzonder de oprechtheid van zijn vriendschap voor Marokko en de effectiviteit van zijn partnerschap met hem blijven verankeren in een duidelijke en sterke positie over de meest essentiële kwesties voor Uw Majesteit en de Marokkanen. In dit opzicht beschouw ik dat het heden en de toekomst van de Westelijke Sahara binnen het kader van de Marokkaanse soevereiniteit vallen. Daarom bevestig ik U de onaantastbaarheid van de Franse positie over deze kwestie van nationale veiligheid voor Uw Koninkrijk. Frankrijk is voornemens om nationaal en internationaal in overeenstemming met deze positie te handelen. Voor Frankrijk is autonomie onder Marokkaanse soevereiniteit het kader waarin deze kwestie moet worden opgelost. Onze steun voor het in 2007 door Marokko voorgestelde autonomieplan is duidelijk en consistent.

Voor Frankrijk vormt dit plan nu de enige basis om tot een rechtvaardige, duurzame en onderhandelde politieke oplossing te komen, in overeenstemming met de resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Bovendien is de voortzetting van de economische en sociale ontwikkeling van deze regio een vereiste. Ik waardeer alle inspanningen die Marokko in dit opzicht heeft geleverd. Frankrijk zal Marokko in deze aanpak ondersteunen ten behoeve van de lokale bevolking. Het is tijd om vooruitgang te boeken. Ik moedig daarom alle partijen aan om samen te komen voor een politieke oplossing, die binnen handbereik is. Vandaag ontstaat er steeds meer een breed internationaal consensus hierover. Frankrijk speelt daarin een volledige rol in alle betrokken fora. In dit kader steunt Frankrijk de inspanningen van de Secretaris-generaal van de Verenigde Naties en zijn Persoonlijke Gezant. Deze inspanningen moeten het begin vormen van een vernieuwd proces van regionale integratie, dat samenwerking, stabiliteit en welvaart in de Maghreb bevordert.

Zo versterkt, zie ik Marokko niet alleen als een vooraanstaande partner voor Frankrijk en de Europese Unie, maar ook, in een bijzonder onrustige internationale context, als een stabiliteitspilaar die een groeiende internationale rol zal spelen. Sterk gehecht, zoals Uw Majesteit, aan het idee dat de relatie tussen Frankrijk en Marokko kan blijven groeien en versterken, hoop ik binnenkort op uitnodiging van Uw Majesteit naar Marokko te kunnen komen, om samen met U de vernieuwde visie die ik met U deel, net als de jeugd van onze beide landen, op de relatie tussen Frankrijk en Marokko vorm te geven. In dit gevoel bied ik Uw Majesteit mijn zeer hoge achting en diepe vriendschap aan.

Emmanuel MACRON"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team