Zoeken

Marokko wordt vuilnisbelt van Europa!

25 augustus 2024 - 09:40 - Marokko

©

Milieuactivisten in Marokko luiden de noodklok over de import van afval uit Europa. De minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, Leila Benali, heeft onlangs aangekondigd dat Marokko 548.000 ton afval heeft geïmporteerd uit industriële versnellingszones, in overeenstemming met het decreet dat de import, export en doorvoer van afval regelt. Hoewel dit legaal is, zijn milieuactivisten bezorgd over de impact op het milieu.

In een persbericht uiten verschillende maatschappelijke organisaties hun verontwaardiging over het besluit van Benali om de import van meer dan tweeënhalf miljoen ton rubberen banden en huishoudelijk afval uit Europese landen toe te staan. Ze vinden dat deze beslissing "indruist tegen de geest van burgerschap en haar missie om de resterende milieuwaardigheid van de Marokkaanse burgers te beschermen."

Lees ook: Afvalbeheer centraal in Marokkaanse voorbereiding op WK 2030

Leila Benali heeft aangegeven dat 970.896 ton afval uit Frankrijk zal worden geïmporteerd, 20.000 ton uit Italië, 30.054 ton uit Spanje, 1,5 miljoen ton uit het Verenigd Koninkrijk, 60.000 ton uit Zweden en 100.000 ton uit Noorwegen. Milieuactivisten van ECOLOMAN zijn verontwaardigd en vinden dat "deze beslissing in tegenspraak is met de Marokkaanse grondwet, die het recht van burgers op een gezond milieu garandeert, evenals met de wetten en strategieën die Marokko heeft aangenomen om het milieu te beschermen en een duurzaam ontwikkelingsmodel en een rechtvaardige energietransitie te bevorderen."

Ze herinneren eraan dat Marokko een reeks wetten, decreten en strategieën heeft aangenomen om het milieu te beschermen en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Mohammed Benata, milieu-expert en coördinator van het Collectief Ecologie van Noord-Marokko, is verbaasd over deze tegenstrijdigheid. "Ondanks dit wettelijk kader om de doelstellingen op het gebied van milieubehoud en duurzame ontwikkeling te bereiken, heeft Leila Benali besloten om de import van meer dan tweeënhalf miljoen ton huishoudelijk afval en rubberen banden uit Europese landen toe te staan", zegt hij.

Lees ook: Marokkaanse stranden bedolven onder afval

Benata waarschuwt dat deze stap de negatieve effecten van vervuiling op het milieu en de gezondheid van de burgers alleen maar zal verergeren. Hij wijst op de verslechtering van de luchtkwaliteit, de uitstoot van giftige gassen en broeikasgassen die klimaatverandering veroorzaken, en het risico van radioactief afval. Bovendien is de capaciteit van Marokko om lokaal afval te recyclen beperkt tot slechts 10% van de nationale productie. De verbranding van rubberen banden voor energieproductie is volgens Benata niet milieuvriendelijk en draagt bij aan de luchtvervuiling en de uitstoot van broeikasgassen zoals koolstofdioxide, die de oorzaak zijn van klimaatverandering.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team