Zoeken

Marokko waakzaam, maar AI-criminelen winnen terrein

15 april 2025 - 15:00 - Marokko

©

Marokko behoort tot de groep "waakzame landen" als het gaat om de bestrijding van financiële criminaliteit. Dit blijkt uit de Global Economic and Financial Crime Index voor 2025, gepubliceerd door het adviesbureau Secretariat, gespecialiseerd in juridisch advies en risicobeheer. Het koninkrijk neemt een middenpositie in op de wereldranglijst.

Met een score van 2,14 punten staat Marokko op de 75e plaats van de 177 onderzochte landen. Het koninkrijk valt hiermee in de categorie "waakzame landen". Deze categorie omvat landen die effectieve maatregelen treffen tegen financiële misdaad en beschikken over een adequaat regelgevend kader om hun weerbaarheid tegen financiële en economische criminaliteitsrisico’s te versterken. Naast Marokko bevinden zich nog 63 andere landen in deze categorie, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en Japan.

Lees ook: Cybercriminaliteit: Marokkaanse organisatie opgejaagd

Aan de top van de wereldranglijst staan Finland, Denemarken en IJsland, die als "transparante landen" worden beschouwd. Direct daarna volgen Noorwegen, Zweden, Canada en Singapore, ingedeeld in de categorie landen met de minste financiële criminaliteit ter wereld. Aan de andere kant van het spectrum bevinden zich 16 landen in de categorie "zwak georganiseerde landen", gekenmerkt door hoge niveaus van financiële misdaad en corruptie. Hiertoe behoren onder meer Jemen, Libië, Iran, Syrië, Tsjaad, Soedan en Venezuela. Myanmar sluit de ranglijst af.

De Global Economic and Financial Crime Index is gebaseerd op drie hoofdcriteria: witwassen van geld, corruptie en georganiseerde misdaad. Volgens het rapport van Secretariat hebben witwassen, fraude en marktmisbruik alarmerende proporties aangenomen. Dit wordt mede veroorzaakt door de snelle ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, virtuele activa en gedecentraliseerde financiering, die nieuwe mogelijkheden bieden voor criminelen.

Lees ook: Marokkaanse politie 2.0: hightech tegen criminaliteit

Het rapport waarschuwt dat de wereldwijde illegale geldstromen tegen 2030 naar verwachting zullen oplopen tot ongeveer 6 miljard dollar. Bovendien wordt voorspeld dat door kunstmatige intelligentie ondersteunde financiële misdaden tegen eind 2025 met 60% zullen toenemen. Het rapport benadrukt daarom het belang voor financiële instellingen om technologische regelgevingsoplossingen (RegTech) te adopteren. Dit moet de effectiviteit van compliance versterken en financiële criminaliteit proactief bestrijden.

Bladna.nl