Zoeken

Onderzoek naar geldstromen Marokkaanse zakenlieden

13 oktober 2024 - 08:50 - Economie

©

De Marokkaanse deviezenautoriteit onderzoekt momenteel de financiële documenten van een aantal zakenlieden die tientallen miljoenen dirhams hebben overgemaakt naar investeringen in de Golfstaten en Afrika.

Hoewel de Marokkaanse wetgeving bedrijven toestaat om jaarlijks tot 200 miljoen dirhams over te maken voor buitenlandse projecten, blijkt uit onderzoek van Assabah dat twintig zakenlieden in vier jaar tijd bijna 7 miljard dirhams naar het buitenland hebben overgemaakt. In de eerste acht maanden van dit jaar bedroegen de Marokkaanse investeringen in het buitenland al meer dan 11 miljard dirhams.

Lees ook: Marokkaanse douane start grote operatie

Deze zakenlieden hebben gebruikgemaakt van de stimuleringsmaatregelen van de overheid voor investeringen in het buitenland. Ze hebben geld overgemaakt naar geheime rekeningen in belastingparadijzen, zonder de winsten die ze in het buitenland behaalden terug te storten naar Marokko, zoals de wet voorschrijft. De deviezenautoriteit controleert nu hun documenten. Investeerders zijn namelijk verplicht om bewijsstukken te overleggen van hun uitgaven in het buitenland en de winsten die ze daar maken terug te storten naar Marokko. Het is verboden om dit geld op buitenlandse rekeningen te laten staan.

Lees ook: Goed nieuws voor inactieve bedrijven in Marokko

Om deze controles uit te voeren, werkt de deviezenautoriteit samen met verschillende overheidsinstanties, zoals de belastingdienst en de douane. Zo heeft de autoriteit een overeenkomst met de belastingdienst om toegang te krijgen tot elkaars databases. Ook zijn er overeenkomsten gesloten met buitenlandse partners om informatie uit te wisselen over Marokkaanse investeringen in het buitenland. Dit stelt de autoriteit in staat om nauwkeurig inzicht te krijgen in de geldstromen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team