Zoeken

Marokko: zomertoerisme valt tegen, hoop op najaar

2 september 2024 - 06:00 - Marokko

©

Terwijl Marokkaanse families zich voorbereiden op het nieuwe schooljaar en Marokkanen die in het buitenland wonen terugkeren naar hun adoptielanden, blikken professionals in de toeristische sector terug op een gemengde zomer.

Soufiane Bechar, voorzitter van de regionale vereniging van de hotelindustrie in Drâa-Tafilalet, vertelt aan Hespress dat het toerisme in de regio deze zomer een aanzienlijke terugval heeft gezien. "We hebben een daling van minstens 50% in het aantal overnachtingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar." Hij wijt dit aan verschillende factoren, waaronder de verminderde koopkracht van grote gezinnen na de hoge prijzen voor schapen tijdens het Offerfeest en de algemene inflatie.

Lees ook: Diaspora en toeristen geven Marokkaanse economie zomerboost

Hoewel hotels in de regio kortingen tot 50% hebben aangeboden om de middenklasse aan te trekken, bleven de resultaten achter bij de verwachtingen. Ook het feit dat veel Marokkanen die in het buitenland wonen, normaal gesproken een belangrijke groep toeristen in de regio, dit jaar niet naar Marokko zijn gekomen vanwege de Olympische Spelen in Parijs, speelde een rol.

Toch biedt de zomer de sector de kans zich voor te bereiden op het najaar. "De daling in het aantal overnachtingen is benut om hotels te renoveren en te verbeteren, zodat we klaar zijn voor het hoogseizoen dat vanaf half september begint", aldus Bechar. Hij wijst op evenementen zoals het aanstaande verlovingseizoen in Imilchil en de Internationale Dadelbeurs in oktober, die veel Marokkaanse toeristen naar Erfoud en Errachidia trekken.

Mustapha Amalek, secretaris-generaal van de Vereniging van de Hotelindustrie in Marrakech, is iets positiever. "Het aantal overnachtingen in de hotels van de stad is deze zomer aanzienlijk gestegen ten opzichte van voorgaande jaren." Hoewel juli traag begon door onder andere de Franse verkiezingen en de Olympische Spelen, waren de bezettingscijfers in augustus hoog.

Lees ook: Noord-Marokko loopt leeg na zomerse drukte

Amalek weerlegt de suggestie dat hoge hotelprijzen Marokkanen hebben ontmoedigd om in eigen land vakantie te vieren. "Het is simpelweg niet mogelijk om voor bijvoorbeeld 500 dirham een nacht door te brengen in een vijfsterrenhotel in Marrakech of Agadir." Net als Bechar kijkt Amalek uit naar het najaar. "Hoteleigenaren in Marrakech rekenen na de zomervakantie op september, wanneer de stad een piek in conferentietoerisme beleeft dankzij verschillende internationale evenementen." Hij voegt eraan toe dat "het aantal overnachtingen in Marrakech na deze maand blijft stijgen en zijn hoogtepunt bereikt tijdens de kerstvakantie aan het einde van het jaar."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team