Zoeken

Vakantie in Marokko: een nachtmerrie voor verhuurders

28 augustus 2024 - 13:50 - Marokko

©

Eigenaren van appartementen die in de zomermaanden tijdelijk worden verhuurd, vooral in toeristische gebieden, hebben te maken met een aantal problemen. Het grootste struikelblok blijkt de manier waarop sommige huurders met de gehuurde woning omgaan.

Eigenaren klagen over het gebrek aan zorg van sommige huurders als het gaat om schoonmaak en het netjes achterlaten van meubels en apparatuur. In sommige gevallen moeten ze zelfs professionele schoonmakers inschakelen voordat ze het appartement opnieuw kunnen verhuren. Dit probleem wordt vaak verergerd door het ontbreken van een schriftelijk contract tussen beide partijen. "Er is een verschil in hoe vakantiegangers tegen het huren van een woning aankijken, vooral in de zomer", zegt Mohamed, een verhuurder in Tanger. "Sommige mensen denken dat ze alles kunnen doen wat ze willen met de woning en de inboedel, maar dat is een misvatting. Het blijft privé-eigendom en de huurder moet er tijdens de huurperiode goed mee omgaan."

Lees ook: Marokkaanse diaspora massaal opgelicht bij huur vakantiewoningen

"Soms zijn er slechts kleine reparaties nodig na het vertrek van de huurders, maar soms moeten we professionele schoonmakers inschakelen vanwege de enorme troep die is achtergelaten", aldus Mohamed. Hij benadrukt dat het probleem ook te maken heeft met het soort overeenkomst tussen verhuurder en huurder. Vaak zijn er alleen mondelinge afspraken, terwijl een schriftelijk contract de belangen van beide partijen beter zou beschermen.

Khalid, een andere verhuurder in Tanger, beaamt dit. "Er zijn inderdaad mensen die problemen veroorzaken met de staat waarin ze de woning achterlaten, maar uiteindelijk blijft het relatief en gaat het om specifieke gevallen." Hij geeft aan dat verhuurders hier rekening mee houden door vooral aan gezinnen te verhuren en vrijgezellen te vermijden, om problemen met schoonmaak en beschadigingen te voorkomen. "Het gaat vooral om de mentaliteit van mensen als ze een appartement of woning huren voor een bepaalde periode", zegt Khalid.

Psychologen wijzen op verschillende factoren die bijdragen aan dit gedrag, zoals het gevoel van volledig bezit van de ruimte en het gebrek aan moreel besef bij sommige huurders. "Het huren van een appartement is uiteindelijk een commerciële transactie die ook aan twee belangrijke elementen moet voldoen: duidelijke contracten, zoals bij hotels, en een moreel aspect waarbij huurders hun verantwoordelijkheid nemen", legt Mohssine Benzakour, doctor in de sociale psychologie, uit.

Lees ook: Opkomst vakantiewoningen dwingt Marokkaanse hotels om prijzen te herzien

Volgens Benzakour is dit gedrag vergelijkbaar met hoe sommige mensen omgaan met openbare eigendommen zoals bussen, straten en parken. "Wraak nemen op de verhuurder door de woning te beschadigen is niet de juiste manier, want uiteindelijk beschadig je jezelf", zegt hij. Hij wijst op "een onevenwichtigheid op conceptueel, ethisch en moreel niveau, en een gebrek aan opvoeding bij een bepaalde groep mensen." Dit gebrek aan opvoeding zien we ook terug in de openbare ruimte, aldus Benzakour. Hij benadrukt ook dat Marokko een duidelijk beleid voor gezinstoerisme mist. "De hoge hotelprijzen, het ontbreken van voordelige tarieven en het gebrek aan duidelijke contracten voor appartementen dragen bij aan een gevoel van onrechtvaardigheid bij consumenten, maar dat rechtvaardigt dergelijk gedrag natuurlijk niet. In principe zou men zorgvuldig moeten omgaan met een gehuurde woning of appartement."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team