Zoeken

Marokko verwacht zware regenval en onstabiel weer in september

3 september 2024 - 22:10 - Marokko

©

Weermodellen voorspellen een onstuimige start van september in Marokko. Vooral de eerste week lijkt het zwaar te verduren te krijgen, met hevige regenval in het centrum van het land, de oostelijke en zuidoostelijke hellingen, het Haouz-gebied en het binnenland van de Souss-regio.

De piek van de regenval wordt verwacht tussen 5 en 7 september, veroorzaakt door de botsing van een vochtige intertropische zone met koude lucht in de hogere atmosfeerlagen. Deze combinatie leidt tot een verhoogde concentratie waterdamp en kan resulteren in overvloedige en aanhoudende regen, met mogelijk lokale overstromingen en andere verstoringen tot gevolg.

Lees ook: Tropische storm op komst in Marokko?

De instabiliteit van het weer zal naar verwachting de hele volgende week aanhouden, met name in het zuidoosten van Marokko, het zuiden van de oostelijke regio en de bergachtige gebieden van het Atlasgebergte. Onstabiele wolkenformaties kunnen leiden tot zware onweersbuien en hagel. Deze weersomstandigheden kunnen grote delen van het Midden- en Hoge Atlasgebergte, het zuidoosten en het zuiden van de oostelijke regio treffen.

Voor volgende week maandag wordt een lichte temperatuurstijging verwacht, met relatief warme omstandigheden in de vlaktes van Tadla, het uiterste zuidoosten en het oosten van de zuidelijke provincies. Ook worden er buien of onweersbuien voorspeld in het Hoge en Midden-Atlasgebergte, de oostelijke hellingen en het zuiden van de oostelijke regio.

Op dinsdag blijft het weer onstabiel, vooral in de berggebieden, met onweersbuien in het Atlasgebergte, de oostelijke hellingen en de oostelijke regio. Mogelijk breiden deze omstandigheden zich uit naar het noordoosten van de woestijnprovincies. De temperaturen blijven relatief hoog in de binnenlandse vlaktes, het uiterste zuidoosten en het binnenland van de zuidelijke provincies. In het centrum en het binnenland van de zuidelijke provincies wordt een lichte stijging van de maximumtemperaturen verwacht, terwijl ze in de rest van het land stabiel blijven.

Lees ook: Noord-Marokko zet zich schrap voor overstromingen

Hoewel Marokko door zijn geografische ligging in het noordwesten van Afrika over het algemeen een gematigd klimaat heeft, ondervindt het koninkrijk de gevolgen van de wereldwijde klimaatverandering. Dit uit zich onder andere in hogere temperaturen, zelfs in de herfst, en een vertraging van de regenval.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team