Zoeken

Medicijnen in Marokko tot 16 keer duurder dan in Europa

4 oktober 2024 - 08:00 - Marokko

©

Een recent onderzoek heeft schokkende prijsverschillen aangetoond tussen medicijnen in Marokko en in Europa. Sommige medicijnen zijn in Marokko tot wel 1598% duurder dan in België en Frankrijk, meer dan vijftien keer de prijs. Deze enorme verschillen roepen vragen op over de prijsbepaling van medicijnen in Marokko.

Het onderzoek, uitgevoerd door Al-Oamk, vergeleek de prijzen van 20 medicijnen, waaronder behandelingen voor kanker, auto-immuunziekten, hartkwalen en diabetes. De verschillen zijn vooral groot bij medicijnen voor ernstige en chronische aandoeningen. Bronnen van de krant noemen het onacceptabel dat patiënten zulke hoge kosten moeten dragen voor essentiële medicijnen die in andere landen veel goedkoper zijn.

Lees ook: Koninklijke familie Qatar bouwt ziekenhuis in Marokko

"Er is sprake van een duidelijke en ongerechtvaardigde uitbuiting van het lijden van patiënten", aldus de bronnen. Ze pleiten voor snelle actie om de prijsmechanismen te herzien en toegang tot betaalbare medicijnen voor iedereen te garanderen. Het blad koos Frankrijk en België als vergelijkingsmateriaal vanwege de geografische en culturele nabijheid en omdat het minimumloon er drie tot vier keer hoger ligt dan in Marokko.

Lees ook: Marokko wanhopig op zoek naar ziekenhuisdirecteuren

Een voorbeeld is het kankermedicijn Temodal 5 mg, dat in Marokko 219 dirham kost, terwijl het in Frankrijk slechts 12,90 dirham kost en in België 96,70 dirham. Ook Avastin 100 mg, eveneens een kankermedicijn, is veel duurder in Marokko: 1908 dirham tegenover 1184 dirham in Frankrijk en 1840 dirham in België. De hoge medicijnprijzen in Marokko zijn al langer een probleem. Een parlementaire commissie deed in 2009 onderzoek en constateerde toen al onregelmatigheden in de farmaceutische sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team