Zoeken

Minder olijven = minder afval in Noord-Marokko

18 november 2024 - 14:40 - Marokko

©

De olijfoogst in Noord-Marokko is dit jaar lager dan voorgaande jaren. Dit heeft een positief effect op de hoeveelheid afval die vrijkomt bij de productie van olijfolie.

In regio’s als Ouezzane, Chefchaouen en Larache, bekend om hun olijfboomgaarden, leidt de verwerking van olijven normaal gesproken tot grote hoeveelheden afvalwater, met name de restproducten van het persproces. Dit afvalwater kan waterbronnen vervuilen en schade toebrengen aan het milieu.

Lees ook: Olijfolie goedkoper in Al Hoceima

Activisten schatten dat er jaarlijks duizenden tonnen olijfafval vrijkomen. Traditionele verwerkingsmethodes dragen bij aan de negatieve impact op het ecosysteem. Sommige olijfpersers nemen echter maatregelen om de milieu-impact te beperken. Samir El Attar, eigenaar van een olijfpers in de regio Chefchaouen, zegt dat zijn pers is uitgerust met een groot bassin waar het afvalwater wordt opgevangen. "Het vloeibare deel verdampt en het vaste afval, voornamelijk gemalen olijfpitten, wordt verkocht aan handelaren", aldus El Attar. Wat er precies met de pitten gebeurt, weet hij niet. "Sommigen zeggen dat ze worden gebruikt als brandstof in traditionele ovens en badhuizen."

Door de droogte is de olijfoogst dit jaar met ongeveer 40 procent gedaald. De opbrengst per 100 kilo olijven ligt tussen de 16 en 18 liter olie. De prijs per kilo olijven is 14,5 dirham, waarvan 50 cent naar de olijfpers gaat. Ook in de regio Ouezzane is de situatie vergelijkbaar. Abdelatif Chaoui, eigenaar van een olijfpers in Ouezzane, gebruikt een techniek waarbij de pulp van de pit wordt gescheiden. "De pulp wordt verkocht aan bedrijven die er olie van maken of andere producten van produceren", legt Chaoui uit. De pitten worden ook verkocht.

Lees ook: Gevaarlijke chemicaliën in Marokkaanse olijfolie

De opbrengst in Ouezzane is dit jaar met 75 procent gedaald, voornamelijk door de droogte. "We zijn afhankelijk van regenval en dit jaar was het erg droog", aldus Chaoui. Ondanks de lagere opbrengst is de hoeveelheid olie per 100 kilo olijven gelijk gebleven aan vorig jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team