Zoeken

Productie olijfolie fors gedaald, Marokkaanse consumenten dupe

20 oktober 2024 - 06:00 - Marokko

©

De inflatie in Marokko blijft de prijs van olijfolie opdrijven als gevolg van de dalende productie. De oogst is bij lange na niet genoeg om aan de behoeften van de Marokkaanse bevolking te voldoen.

De eerste olijfoogst in oktober is teleurstellend. "De hoge temperaturen in de meeste olijfolieproducerende regio’s hebben de oogst tot nu toe aanzienlijk beïnvloed", vertelt Mustafa El Jabri, eigenaar van een olijfoliemolen bij Fkih Ben Salah, aan Madar21. "De meeste molens die zijn begonnen met persen, zien hun productie met bijna de helft dalen."

Lees ook: Marokko importeert olijfolie uit Spanje

De lage opbrengst in sommige regio’s wordt weliswaar gecompenseerd door de productie in andere gebieden. "De molens in de regio Fkih Ben Salah compenseren hun tekort bijvoorbeeld met de productie uit andere zones, zoals Kelaat Sraghna", aldus El Jabri. Hij voegt eraan toe dat "de droogte de olijfoogst dit seizoen aanzienlijk heeft beïnvloed". Volgens El Jabri is de opbrengst per olijfboom met bijna de helft gedaald ten opzichte van vorig jaar, wat gevolgen heeft voor de hoeveelheid olie die uit de magere oogst kan worden gewonnen. "De olijfoogst zal niet voldoen aan de behoeften van de burgers", concludeert hij.

De huidige prijzen van olijfolie, die "variëren tussen 90 en 100 dirham per liter bij de molens", zullen naar verwachting stijgen "omdat het product door verschillende tussenpersonen en handelaren gaat voordat het de eindconsument bereikt", legt El Jabri uit. "De prijzen van olijfolie zullen waarschijnlijk stijgen na het einde van het oogst- en persseizoen", verwacht hij. "Deze fase zal de totale productie in alle regio’s van Marokko bepalen en de werkelijke vraag naar dit product, dat veel wordt geconsumeerd door Marokkanen, onthullen."

"De oogst en productie in onze regio bevinden zich nog in de beginfase vanwege de lage temperaturen gedurende het jaar, wat soms leidt tot een vertraging in het persen van olijfolie", vult Mohamed Hamdaoui, eigenaar van een olijfoliemolen, aan. "De eerste fase van de oogst, hoewel niet doorslaggevend, suggereert een productiedaling van 30 tot 40%." "Het is waarschijnlijk dat de prijzen zullen stijgen als er niet wordt besloten om de import te openen om de nationale markt te bevoorraden met de behoeften van de burgers aan dit product", bevestigt Hamdaoui. "De prijsstijging is normaal in dergelijke situaties, wanneer de productie afneemt en de vraag toeneemt."

Lees ook: Olijfolie in Marokko: 200 dirham/liter?

Hamdaoui ziet de beslissing van het ministerie van Landbouw om olijfolie te importeren uit landen met een overvloedige productie als een oplossing. Deze beslissing zal "de burgers beschermen tegen de gevolgen van de prijsstijgingen die olijfolie zal bereiken".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team