7 januari 2022 - 09:40 - Marokkanen in het buitenland
Het blad De Tielenaar blikt met bekende en minder bekende inwoners van Tiel terug op het afgelopen jaar. Eén van hen is Mohamed L’Bouny, voorzitter van het bestuur van de Moskee El Hassani aan de Tielerwaardlaan. Hij vindt dat 2021 een zeer druk jaar was.
De 50-jarige moskeebestuurder Mohamed L’Bouny, vindt dat het afgelopen jaar zeer hectisch was. "Het was wel heel druk, maar op een heel andere manier dan andere jaren, we waren allemaal met andere dingen bezig en moesten steeds dingen anders doen." De moskee moest aan het begin van het jaar gesloten worden. "Als bestuur moesten we maar steeds uitleggen waarom de moskee dicht ging. De één was ervoor, de ander ertegen. We hebben gewoon de RIVM-richtlijnen gevolgd en dat ook als reden opgegeven."
Lees ook: Gemeenteraad Utrecht wil islamitische begraafplaats
Voor de moskee is de eerste generatie eigenlijk de belangrijkste doelgroep en die konden ze dit jaar juist zeer weinig zien. "Er zijn mensen overleden die we lang niet gezien hadden, soms wisten we het niet eens". In de islamitische traditie wordt er een korte uitvaart georganiseerd, daarna wordt het lichaam binnen de 24 uur begraven of vindt er binnen de 48 uur een repatriëring plaats. Maar omwille van de sluiting kon er geen afscheid genomen worden in de moskee. "Van alle kanten komt de familie afscheid nemen op de dag zelf, ze komen ook uit Duitsland en België, dat kan niet thuis." Mohamed is wel blij met de opkomst van Islamitische begraafplaatsen in Nederland omwille van de coronapandemie. "Dat is complete integratie. Je bent hier geboren en wordt hier ook begraven. Je wilt je overleden dierbaren toch dicht bij je hebben. Corona heeft ons aan het denken gezet. ’Waarom begraven in Marokko?’ Er zijn nu een aantal landelijke initiatieven. Ik had er eigenlijk eerder niet over nagedacht."
De moskee investeerde het afgelopen jaar in apparatuur voor online bijeenkomsten en ging na de versoepeling van de maatregelen weer open. "Eerst gedeeltelijk, voor 10 personen. Later voor 50 personen. Alleen de vrijdagen was moeilijk, dan is de opkomst groter." De Ramadanmaand in april moest dit jaar voor de tweede keer op rij in besloten kring gehouden worden. "Het was weer niet als anders, geen bezoek en de moskee was nog dicht. We hebben wel de hele Ramadan door online benefiet-acties gehouden, alle 30 dagen lang. Het waren geslaagde acties en ook gezamenlijke gebeden op het voetbalveld bij RKTVC waren een succes."
Lees ook: Nederland: gemeenten onderzochten moskeeën jarenlang in geheim
De moskee organiseerde dit jaar ook online benefietacties voor de bouw van een Islamitisch Cultureel centrum met een moskee. "Daar zijn we ook het hele jaar druk mee geweest, door corona is er wel vertraging opgetreden. Je kon niet fysiek een gesprek voeren, de gemeenteraad vergaderde niet". Daardoor moest er heel wat extra werk verricht worden, maar de nieuwbouw kan nu eindelijk van start gaan. "Op 7 december heeft het in de krant gestaan, het bestemmingsplan is gewijzigd en de bouwvergunning kan aangevraagd worden."
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen