Zoeken

Mossad bedreigde voormalig ICC-aanklager en haar Marokkaanse echtgenoot

3 juni 2024 - 17:00 - Wereld

©

Fatou Bensouda, voormalig hoofdaanklager van het Internationaal Strafhof (ICC) van 2012 tot 2021, zou onder druk zijn gezet door de Israëlische geheime dienst Mossad tijdens haar onderzoek naar oorlogsmisdaden in Palestina. Dit meldt de Britse krant The Guardian. De Mossad zou met name via haar echtgenoot, de Marokkaans-Gambiaanse zakenman Philip Bensouda, hebben geprobeerd invloed op haar uit te oefenen.

Volgens The Guardian heeft Yossi Cohen, het hoofd van de Mossad en een naaste medewerker van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, geprobeerd Bensouda te rekruteren. Toen dit mislukte, zou hij zijn overgegaan op bedreigingen, gericht op haar veiligheid en die van haar familie. "Je wilt je niet inlaten met zaken die jouw veiligheid of die van je familie in gevaar kunnen brengen," zou Cohen tegen Bensouda hebben gezegd. De Mossad zou onderzoek hebben gedaan naar haar familieleden en geheime opnames van haar Marokkaans-Gambiaanse echtgenoot hebben bemachtigd.

Lees ook: Israëlische Mossad rekruteert spionnen in Marokko

Het doel van de Mossad was volgens de Israëlische bronnen om Bensouda te intimideren of haar te bewegen de Israëlische kant te kiezen. The Guardian vermeldt dat Yossi Cohen bekend staat als een effectieve recruiter van buitenlandse agenten en een coördinatie van multi-agentschappen tegen het ICC heeft geleid zodra Fatou Bensouda haar voorlopige onderzoek begon.

Lees ook: Toen de Mossad "per ongeluk" een Marokkaan vermoordde in Noorwegen

Ondanks deze pogingen bleef Fatou Bensouda haar werk voortzetten. Haar opvolger, Karim Khan, kon daardoor de onderzoeken vervolgen. In de nasleep van de aanvallen van 7 oktober heeft Khan arrestatiebevelen aangevraagd tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, minister van Defensie Yoav Gallant, en leden van de Hamas, waaronder politieke leider Ismaël Haniyeh en militaire leiders Mohammed Deif en Yahya Sinwar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team