Zoeken

Nasser Bourita: "Marokko onderhandelt niet over Sahara"

22 oktober 2024 - 22:10 - Marokko

©

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken heeft het voorstel van VN-gezant Staffan de Mistura om de Sahara op te splitsen, resoluut van de hand gewezen.

Dit voorstel, dat De Mistura presenteerde aan de VN-Veiligheidsraad, suggereert dat het noordelijke deel van de Sahara bij Marokko wordt gevoegd, terwijl het zuidelijke deel een onafhankelijke staat zou worden. Bourita benadrukte dat Marokko niet zal onderhandelen over zijn soevereiniteit over de Sahara. Hij verwees naar een soortgelijk voorstel uit 2002 van voormalig VN-gezant James Baker, dat destijds ook door Marokko werd afgewezen.

Lees ook: De onmogelijke verdeling van de Sahara

De Mistura’s voorstel stuit op brede kritiek. Zowel de woordvoerder van de VN, Farhan Hak, als de woordvoerder van de Europese Unie hebben zich negatief uitgelaten over het plan. Hak stelde dat het idee van De Mistura niet eens als een echt voorstel kan worden beschouwd. De EU-woordvoerder benadrukte dat elke oplossing voor de Sahara-kwestie serieus, realistisch en wederzijds aanvaardbaar moet zijn, in lijn met de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. De Europese Unie vreest dat het voorstel van Staffan De Mistura de spanningen in de regio verder zal aanwakkeren.

Ook VN-secretaris-generaal Antonio Guterres heeft zijn zorgen geuit over de situatie in de Sahara. Hij benadrukte het belang van een volledig staakt-het-vuren om tot een politieke oplossing te komen voor het conflict, dat de stabiliteit in de regio bedreigt. Guterres waarschuwde voor de negatieve gevolgen van het aanhoudend conflict voor de veiligheid en de mensenrechten.

Lees ook: VN-gezant pleit voor verdeling Sahara

Nasser Bourita reageerde ook op de oproep van De Mistura om meer details te geven over het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Hij stelde dat dit plan een eindpunt is, geen startpunt voor onderhandelingen. Marokko zal pas meer informatie verschaffen wanneer de betrokken partijen bereid zijn te onderhandelen op basis van dit plan, binnen de vastgestelde grenzen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team