Zoeken

Omar Hilale haalt uit naar "Marokko-obsessie" Algerijnse ambassadeur

19 oktober 2024 - 23:00 - Marokko

©

Omar Hilale, de Marokkaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, heeft zijn woede geuit over de Algerijnse ambassadeur, Amar Benjama, vanwege zijn obsessie met de kwestie van de Marokkaanse Sahara.

"De Algerijnse ambassadeur is zo geobsedeerd door Marokko dat hij het Marokkaanse autonomie-initiatief negeert, dat voorziet in een volksraadpleging na afloop van de onderhandelingen", zei de Marokkaanse diplomaat tijdens een sessie van de 4e Commissie van de Algemene Vergadering van de VN. "Dit initiatief, dat wordt gesteund door de Veiligheidsraad, is voor Marokko de enige weg naar een consensuele, duurzame, pragmatische en op compromis gebaseerde politieke oplossing, zoals de Veiligheidsraad bepleit," aldus de Marokkaanse diplomaat. Hij stelde ook dat "alleen dankzij de rondetafelgesprekken en de verantwoordelijkheid van de vier partijen deze regio vrede en stabiliteit kan vinden".

Lees ook: Marokkaanse Sahara: "Algerije leeft in het verleden"

Hilale wees op de dubbele moraal van Algerije. "Aan de ene kant beweert het neutraal te zijn en geen partij te kiezen, maar aan de andere kant geeft het lessen en spreekt het onze commissie aan zonder zich ooit tot de Veiligheidsraad te wenden", zei hij, wijzend op de "bizarre" houding van Algiers, dat de discussies in de Veiligheidsraad lijkt te ontvluchten, terwijl die toch verantwoordelijk is voor de besluiten over de kwestie van de Marokkaanse Sahara.

De Marokkaanse diplomaat benadrukte dat de Veiligheidsraad het orgaan is dat het internationaal recht handhaaft en dat onderhandelt over de politieke oplossing. "Maar Algerije negeert dit orgaan liever, net zoals het de interventies negeert die de afgelopen tien dagen in onze commissie hebben geklonken", betreurde hij, en voegde eraan toe dat de Algerijnse ambassadeur "van de show houdt".

Lees ook: Marokko reageert krachtig op Algerijnse provocaties bij de VN

De Marokkaanse ambassadeur weerlegde ook het Algerijnse argument over het vermeende bestaan van een "Saharaans volk". "Welk volk? Er is geen Saharaans volk. Er zijn Saharaanse bevolkingsgroepen, waarvan een deel vastzit in de kampen van Tindouf, die worden gecontroleerd door de milities van het Polisario en het Algerijnse leger", zei hij, en daagde zijn Algerijnse collega uit om de term "volk" te verduidelijken. Voorlopig negeert Marokko Algerije en "zet het vastberaden zijn weg voort naar de ontwikkeling van de regio van de Marokkaanse Sahara en laat het Algerije blaffen", concludeerde de Marokkaanse diplomaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team