3 mei 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland
Naziha vecht in België voor de terugkeer van haar twee kinderen, die vijf jaar geleden naar Dubai werden ontvoerd door hun vader. Hoewel ze de volledige voogdij heeft over haar kinderen, is er een probleem. De Verenigde Arabische Emiraten hebben het Verdrag van Den Haag ter bevordering van de samenwerking tussen staten op het gebied van de ontvoering van kinderen niet ondertekend.
Vijf jaar geleden keerden Naziha’s kinderen niet terug van een zomervakantie met hun vader in Dubai. De vader had haar misleid om Nohe en Ibrahim mee te nemen, die respectievelijk in 2009 en 2011 werden geboren. Nohe is geboren in België en Ibrahim in Dubai, waar hun vader zich vestigde om nieuwe beroepsactiviteiten te ontplooien. Het koppel had al problemen voor de geboorte van hun tweede kind. Naziha voelde zich ongemakkelijk bij het idee om in Dubai te gaan wonen. Omdat ze genoeg had van het pendelen tussen Dubai en Brussel, vestigde ze zich uiteindelijk in de Verenigde Arabische Emiraten. Haar nieuwe leven was niet gemakkelijk. Op een gegeven moment vreesde ze voor haar veiligheid en die van haar kinderen. "Ik vernam dat hij gezocht werd omdat hij geld schuldig was," vertelde ze aan RTL.
Lees ook: België: kinderen Nazhia werden naar Dubai ontvoerd (video)
In december 2016 besloot de vader van haar kinderen om voor 20 dagen naar Marokko te reizen. Naziha bleef alleen met haar kinderen in Dubai. Na zes maanden verliet ze de "gouden gevangenis", zoals ze het noemt, en vroeg een scheiding aan. Haar ex-man ging akkoord. Hij zei tegen me: "ons huwelijk werkte niet, maar onze scheiding zal werken," vertelt Naziha. Eenmaal terug in België probeerde ze Nohe en Ibrahim naar school te sturen. Naziha beweert dat haar ex-partner haar steunde. "Hij belde zelfs de directeur om meer over de school te weten te komen," herinnert zij zich.
De zomervakantie vertraagt de juridische stappen voor de echtscheiding. Toch lukt het haar om in september een afspraak te krijgen. Haar ex-man, met wie ze een goede relatie heeft, vraagt haar om de kinderen te zien. Zij stemt ermee in dat zij voor een maand naar Dubai gaan (van 21 juli tot 28 augustus 2017). "Het was belangrijk voor me dat de kinderen psychologisch beschermd zouden worden," vertelt Naziha. Maar de reis ging niet zoals gepland. Ze had enkel telefonisch contact met haar kinderen. Haar ex-partner bleef onbereikbaar. "Ik begreep er niets van. Het voelde alsof ik van de 40ste verdieping werd geduwd," zegt ze.
Op 5 september 2017 diende zij een klacht in bij de politie. "Uiteindelijk is het nooit tot een minnelijke scheiding gekomen omdat we een kinderontvoeringsprocedure moesten starten," zegt Naziha. De Belgische rechterlijke macht heeft haar vervolgens het exclusieve hoederecht over de kinderen toegekend. Op 11 september 2018 is een internationaal aanhoudingsbevel uitgevaardigd tegen haar ex-man. "Als hij Europa binnenkomt, zal hij worden gearresteerd", verklaart Hamid El Abouti, advocaat bij de balie van Brussel. Een strafrechtelijke vervolging is dus denkbaar, zegt hij.
Lees ook: Belg in Marokko cel in na poging om ontvoerd zoontje terug te halen
De moeder blijft vechten voor de terugkeer van haar kinderen, die zich in Dubai bevinden. Tot nu toe zonder succes. Het probleem: de Verenigde Arabische Emiraten hebben het Verdrag van Den Haag ter bevordering van de samenwerking tussen staten op het gebied van de ontvoering van kinderen niet ondertekend. "Naziha kan haar kinderen alleen langs diplomatieke weg terugkrijgen," verklaart Catherine de Bouyalski, advocaat familierecht en internationaal recht.
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Rapper Ali B opnieuw voor de rechter
Laila, de virtuele Puma-influencer van de Atlas Leeuwen
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen
Europa beperkt geldtransfers naar Marokko, banken bezorgd