Zoeken

Nederland faalt: moslims massaal gediscrimineerd

26 oktober 2024 - 07:00 - Wereld

©

Een nieuw Europees onderzoek toont aan dat Nederlandse moslims vaker te maken krijgen met discriminatie dan de gemiddelde Europeaan.

De helft van de moslims in Nederland geeft aan gediscrimineerd te zijn, terwijl dit in de EU gemiddeld 38 procent is. Alleen in Duitsland, Denemarken, Finland en Oostenrijk is de situatie nog zorgelijker.

Lees ook: Europese Unie waarschuwt: "Piek in haat tegen moslims!"

Het Europees Bureau voor de Grondrechten (FRA) concludeert in het rapport ’Moslim zijn in de Europese Unie’ dat discriminatie van moslims in heel Europa toeneemt. In de vijf jaar voorafgaand aan het onderzoek gaf bijna de helft van de Europese moslims aan slachtoffer te zijn geweest van discriminatie, een stijging ten opzichte van 2016 toen dat nog 39 procent was.

Voor het onderzoek sprak de FRA met bijna 10.000 moslims in dertien EU-landen, waaronder ruim 1000 in Nederland. De onderzoekers keken naar verschillende vormen van discriminatie, zoals beledigingen en uitsluiting op de woningmarkt.

Lees ook: België bezorgd over "her-islamisering" in scholen

Oostenrijk springt er negatief uit: 66 procent van de moslims daar zegt gediscrimineerd te worden. Het FRA benadrukt dat het onderzoek is uitgevoerd in 2021 en 2022, vóór het uitbreken van het conflict tussen Hamas en Israël. De onderzoekers sluiten niet uit dat de situatie sindsdien is verslechterd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team