Zoeken

Europese Unie waarschuwt: "Piek in haat tegen moslims!"

25 oktober 2024 - 10:30 - Wereld

©

De helft van de moslims in de Europese Unie krijgt dagelijks te maken met discriminatie, blijkt uit een rapport van het Bureau van de Europese Unie voor de Grondrechten (FRA) dat donderdag 24 oktober is gepubliceerd.

Volgens het rapport heeft de islamofobie in de Europese Unie een alarmerend niveau bereikt. Er is sprake van een "piek in haat tegen moslims" na 7 oktober 2023, de datum van de terroristische aanslagen van Hamas op Israël. "Het wordt steeds moeilijker om moslim te zijn in de Europese Unie", aldus Nicole Romain, woordvoerder van de FRA.

Lees ook: België bezorgd over "her-islamisering" in scholen

Het rapport presenteert de resultaten van een onderzoek in 13 EU-landen tussen oktober 2021 en oktober 2022. Van de 9600 ondervraagde moslims gaf ruim de helft aan dagelijks slachtoffer te zijn van racisme. In een eerder onderzoek uit 2016 was dat nog 39%.

Islamofobie komt het meest voor in Oostenrijk (71%) en Duitsland (68%), en in mindere mate in Frankrijk (39%). In Spanje en Zweden wordt het veel minder waargenomen. Het onderzoek signaleert een "sterke toename" van discriminatie op de arbeidsmarkt, de woningmarkt en tegen vrouwen die een hoofddoek of andere religieuze kleding dragen.

Lees ook: Meisje met hoofddoek geweigerd op Franse school in Marokko

"Moslims worden niet alleen vanwege hun religie gediscrimineerd, maar ook vanwege hun huidskleur en etnische of migratieachtergrond", aldus het rapport. Meer dan 26 miljoen moslims wonen in de Europese Unie, voornamelijk in Frankrijk en Duitsland, volgens gegevens van het Pew Research Center uit 2016. Dit aantal is "aanzienlijk gestegen door mensen die de conflicten in Afghanistan, Irak en Syrië ontvluchten".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team