16 november 2022 - 21:00 - Wereld
Marokkanen van wie de asielaanvraag is afgewezen mogen weer opgesloten worden in afwachting op hun uitzetting naar Marokko. Dat oordeelde de Raad van State op 14 november, omdat die uitzetting opnieuw binnen een redelijke termijn kan plaatsvinden.
Omdat het land op de lijst van veilige landen staat, komen Marokkanen doorgaans niet in aanmerking voor asiel in Nederland en worden ze teruggestuurd. Maar sinds 2020 weigerde de Marokkaanse overheid reisdocumenten te verstrekken voor Marokkanen die naar Nederland waren gereisd om een asielaanvraag in te dienen. Daardoor was er voor afgewezen asielzoekers uit Marokko geen zicht op uitzetting binnen een redelijke termijn en moesten ze worden vrijgelaten.
Lees ook: Nederland reageert op fraude bij visumafspraken in Marokko
Sinds maart lijkt Marokko weer mee te werken en geeft het land weer inreisdocumenten af. Daarom oordeelde de Raad van State maandag dat de vreemdelingen weer mogen worden opgesloten, schrijft ThePostOnline.
In september beloofde Nederland aan Marokko om de relaties tussen beide landen te verbeteren. Marokko wil dat Den Haag geen openlijke kritiek meer uit over de situatie van mensenrechten in Marokko of de Sahara. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zei toen in een reactie dat dit niet klopt, maar dat Nederland voortaan wel "de effectiviteit voorop" zet bij de dialoog met Marokko.
Lees ook: Nederlandse delegatie in Marokko om gevangenisbeleid te bespreken
Marokko wil ook graag een uitleveringsverdrag waarmee Marokkaanse dissidenten uit Nederland gehaald kunnen worden voor vervolging. Nederland zou toegezegd hebben om een dergelijk verdrag te bespreken, in ruil voor medewerking bij de uitzetting van veiligelanders.
Zonen Marokkaanse elite vast voor verkrachting Franse advocate
Marokkaans parlementslid betrapt met drugs voor broer in gevangenis
Twee maanden cel voor kus in Marokko
Echtgenote Youssef Chippo openhartig over dodelijk ongeluk Rabat
Marokko bereidt zich voor op gewapend conflict met Algerije
Details bezoek Chinese president Xi Jinping aan Marokko
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran
Spanje weigert uitlevering gezochte crimineel aan Marokko