3 november 2022 - 19:00 - Marokkanen in het buitenland
Het OM in Arnhem gaat ervan uit dat een 55-jarige man van Marokkaanse afkomst, die voor veel overlast zorgt in de stad, als ongewenst vreemdeling gedwongen naar zijn thuisland gestuurd kan worden.
Zo bleek dinsdag in de strafzaak tegen verdachte S.L. in de rechtbank van Arnhem. De Marokkaanse overheid werkte tot voor kort niet mee aan de gedwongen terugkeer van vreemdelingen met een Marokkaans paspoort. "Inmiddels lijkt er meer mogelijk", aldus de officier van justitie tijdens de zitting. "Wanneer sprake is van een Marokkaans verband, kan er gedwongen terugkeer worden gerealiseerd." Justitie eiste daarom een "maatregel voor stelselmatige daders" (isd), die ervoor moet zorgen dat de man de cel ingaat, in afwachting van zijn gedwongen terugkeer, schrijft de Gelderlander.
Lees ook: Marokko en Nederland bereiken overeenkomst over terugkeer asielzoekers
S.L. kwam in 1983 in het kader van gezinshereniging naar Nederland en kreeg in 2020 de stempel van ongewenste vreemdeling. Zijn paspoort is inmiddels ingetrokken en hij heeft ook een flink strafblad. De isd-maatregel is bedoeld voor draaideurcriminelen die de mogelijkheid krijgen zich te laten behandelen. Voor de Marokkaanse verdachte betekent dit dat er geen behandeling komt die gericht is op terugkeer in de Nederlandse samenleving, maar er naar remigratie wordt toegewerkt.
In juli werd de vijftiger bij de Albert Heijn in het Arnhemse Klarendal betrapt bij het stelen van een broodje. "Ik was dronken en had honger en dorst, maar had te weinig geld. Ik hoopte dat ze het niet zouden zien", zei hij bij zijn aanhouding. Hij was ook dronken toen hij bij de Coop in het Arnhemse Spijkerkwartier werd gevat, terwijl hem daar de toegang was ontzegd voor de duur van een jaar. "Hij heeft een behoorlijke reputatie opgebouwd en bezorgt de maatschappij veel overlast", aldus de officier.
Lees ook: Nederlandse partij wil landingsrecht intrekken voor Marokko
Zijn advocate noemt de situatie hartverscheurend. "Ik heb het met hem gehad over terugkeer. Hij zegt: ’Ik ben hier al vanaf 1983 en heb daar helemaal niks.’ Hij wil liever hier blijven maar zegt ook: ’Dan moet ik het daar maar gaan proberen’." De man zwerft rond, heeft geen dagbesteding, is licht verstandelijk beperkt en verslaafd. Zijn paspoort werd ingetrokken waardoor hij geen recht heeft op een woning of een uitkering. "De wet is duidelijk: hij is ongewenst vreemdeling, dus hij zal moeten terugkeren. Maar ik vind het sneu voor hem", zegt zijn advocate. Ze vraagt een gewone straf voor de nieuwe feiten. "En in dat kader kijken: kan hij terug, hoe kan hij terug?"
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen