Zoeken

Nederland heeft meer Marokkaanse orgaandonoren nodig

30 augustus 2024 - 13:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het aantal Nederlanders dat geen toestemming geeft voor orgaandonatie is lichtjes gedaald. Toch blijft het percentage mensen met een Marokkaanse achtergrond dat geen donor wil zijn schrikbarend hoog.

Uit nieuwe cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst driekwart tot 98 procent van de Marokkaanse Nederlanders ’nee’ invult in het donorregister. Dit terwijl Nederlanders met Nederlandse ouders in slechts een derde van de gevallen geen orgaandonor willen zijn.

Lees ook: Zijn Marokkanen bereid om organen te doneren?

Deze terughoudendheid heeft grote gevolgen voor patiënten met een migratieachtergrond die wachten op een donororgaan. De kans op een succesvolle transplantatie is namelijk het grootst als donor en ontvanger genetisch op elkaar lijken. Een bredere groep donoren vergroot de kans op een match aanzienlijk, met name voor mensen met een niet-westerse achtergrond.

Verschillende factoren spelen een rol bij de lage donorbereidheid onder Marokkaanse Nederlanders. Culturele en religieuze overtuigingen kunnen een rol spelen, maar ook misvattingen over orgaandonatie. Hoewel sommigen geloven dat orgaandonatie in strijd is met de islam, benadrukken veel imams juist het belang van naastenliefde en zien zij orgaandonatie als een daad van solidariteit.

Lees ook: Marokkaans gezin redt vier kinderen met orgaandonatie zoontje

Om de donorbereidheid onder Marokkaanse Nederlanders te vergroten, organiseert de Nederlandse Transplantatiestichting (NTS) verschillende initiatieven, zoals webinars voor medici en campagnes gericht op de Marokkaanse gemeenschap. Ook worden er lessen gegeven aan 17-jarigen op middelbare scholen en het mbo om hen te informeren over orgaandonatie. Het doel is om ervoor te zorgen dat iedereen een weloverwogen keuze kan maken, gebaseerd op de juiste informatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team