22 januari 2022 - 11:00 - Wereld
Tijdens een een pro-formazitting op donderdagochtend in de strafzaak tegen Youssef Taghi, de advocaat en neef van Ridouan Taghi, werd duidelijk dat Nederlandse justitie nog steeds huiverig is als het gaat over de plannen voor een uitbraak van de hoofdverdachte in het omvangrijke liquidatieproces Marengo. De rechter heeft besloten om Youssef Taghi de komende maanden in voorarrest te houden.
Volgens het Openbaar Ministerie zou Youssef Taghi zijn neef vanaf de aanvang van zijn vertrouwelijke bezoeken in maart 2021, geholpen hebben bij het bedenken van plannen voor een gewelddadige uitbraak uit de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Hij zou ook de rol van tussenpersoon hebben gespeeld, om de drugshandel en witwaspraktijken van Taghi draaiende te houden. Uit de toelichting van het OM werd tevens duidelijk dat justitie nog steeds rekening houdt met een uitbraakpoging. "De communicatielijn is gestopt, maar de plannen voor een aanslag of een uitbraak zijn niet gestopt," zei één van de officieren.
Lees ook: Ridouan Taghi maakte drie ontsnappingsplannen
De belangrijkste uitbraakpoging die door de neven werd beraamd kreeg de naam ‘Plan Bios’. Het plan kwam erop neer dat handlangers van Taghi in het buitenland op zoek moesten gaan naar voormalige commando’s die een uitbraak uit de EBI zouden organiseren. De communicatie en de elektriciteit rond het gebouw zou platgelegd worden en de wegen moesten glad gemaakt worden met olie, om een achtervolging te belemmeren. Een heleboel vluchtauto’s zouden ervoor moeten zorgen dat de politie niet kan achterhalen in welke auto Ridouan Taghi zou zitten. Hij wilde zo snel mogelijk ‘veilig overstappen’, schrijft het AD.
Voor een ander plan, dat ze ‘Plan C’ doopten, zou Youssef in opdracht van Ridouan de namen van vier justitiemedewerkers aan een crimineel contact van zijn neef hebben doorgegeven, omdat Ridouan ze wilde gijzelen of ontvoeren om zijn vrijlating af te dwingen. Via een corrupt contact bij de Belastingdienst moesten de adressen van de vier achterhaald worden. Verder spraken ze volgens justitie ook vaak over drugshandel.
Lees ook: Ridouan Taghi: "Liever dood dan namen noemen"
Ridouan Taghi wil niet verhoord worden en Youssef Taghi heeft tot nu toe bijna altijd beroep gedaan op zijn verschoningsrecht. Daarmee verwijst hij op zijn recht als advocaat om niets te hoeven zeggen over wat hij met zijn cliënt heeft besproken. Het OM stelt dat hun gesprekken duidelijk niet over de verdediging van Taghi zijn gegaan, maar bijna uitsluitend betrekking hadden op criminele activiteiten.
De advocaten van Youssef Taghi, Haroon Raza en Yassine Bouchikhi, zeggen dat het Openbaar Ministerie de beschuldigingen aan het adres van hun cliënt niet kan bewijzen en vroegen de rechtbank om de vrijlating van hun cliënt. Die wees het verzoek af, omdat er voldoende bezwaren zijn om hem nog in hechtenis te houden.
Luchthaven Casablanca: nieuw team pakt bagageproblemen aan
Corruptieschandalen in Tetouan: politici onder druk
Marokko gaat Schotse melk importeren
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkaans rode vruchten binnenkort in Chinese winkels
Streamer Ilyas El Maliki veroordeeld tot celstraf
België versnelt uitzettingen Marokkanen
Marokkanen werken tot 14 uur/dag om Valencia op te knappen
Vader wil kinderen ontvoeren naar Marokko, meisje slaat alarm
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Mysterieuze verdwijning Fadela (50) in Frankrijk
Spaanse boeren woedend over Marokkaanse concurrentie
Sahara: Polisario valt Frankrijk aan