Zoeken

Olijfolie in Marokko steeds schaarser en duurder

6 augustus 2024 - 22:10 - Marokko

©

Een daling van de olijfolieprijs lijkt voorlopig niet in zicht vanwege de penibele situatie in de Marokkaanse olijvensector. Minister van Landbouw Mohamed Sadiki neemt maatregelen om de trend te keren.

Momenteel worden olijven voor 15 dirham per kilo verkocht, waarschuwen handelaren. Gevolg is dat olijfolie volgend seizoen mogelijk 150 dirham per liter zal kosten. "Zonder krachtig ingrijpen van het ministerie stevenen we af op een rampjaar. Niet alleen de olie zal 150 dirham kosten, maar ook fabrieken zullen sluiten en arbeiders zullen hun baan verliezen", waarschuwt Kamal Ben Khaled, parlementslid en voorzitter van de Kamer van Koophandel, Industrie en Diensten van de regio Marrakech-Settat, tijdens de laatste vragenronde in het Hogerhuis. Op dit moment worden meer dan 150 industriële olijfverwerkingsbedrijven met faillissement bedreigd. In 2023 stegen de prijzen met 30%, terwijl ook buurlanden en concurrenten van Marokko met dezelfde problemen kampten. Dit jaar is de situatie anders. In tegenstelling tot Marokko hebben Griekenland en Egypte een goede oogst.

Lees ook: Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

Geconfronteerd met de desastreuze situatie in de olijvensector en de speculatie van sommige partijen, heeft minister van Landbouw Mohamed Sadiki afgelopen zaterdag een bijeenkomst gehouden met vertegenwoordigers van de Federatie van de Conservenindustrie van Landbouwproducten in Marokko (FICOPAM). Tijdens deze bijeenkomst zijn verschillende maatregelen genomen, meldt L’Économiste. Deze maatregelen omvatten het waarborgen van de toegang tot grondstoffen onder goede voorwaarden om de productiecapaciteit van de verwerkingssector te behouden, het opzetten van mechanismen om de informele sector en speculatiepraktijken die de goede werking van de olijvenmarkt belemmeren te bestrijden, het versnellen van de invoering van het besluit dat de oogstdatums voor olijven vanaf het volgende seizoen vastlegt, en het handhaven van de maatregel die de verkoop van olijvenproducten met een lage toegevoegde waarde beperkt.

Lees ook: Olijfolie in Marokko op recordprijs 150 dirham?

Er wordt ook gesproken over het versnellen van de publicatie van teksten met betrekking tot de uitvoering van de bepalingen van het contractprogramma 2023-2030 voor de olijvensector, met name de stimulansen voor de diversificatie van de export.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team