Zoeken

Olijfoliecrisis in Marokko: prijzen exploderen

28 juli 2024 - 08:00 - Economie

©

De prijs van Marokkaanse olijfolie is naar recordhoogtes gestegen als gevolg van een dramatisch slechte oogst. Olijfbomen hebben niet gebloeid na een moeilijk jaar, zo waarschuwt de regionale olijftelersvereniging van Marrakech-Safi in een brief aan het ministerie van Landbouw.

Klimaatverandering is de hoofdoorzaak van de tegenvallende oogst. Gebrek aan irrigatie, droogte en hitte hebben de olijfbomen zwaar getroffen, aldus de voorzitter van de Marokkaanse federatie van olijfprofessionals (Interprolive). De aanhoudende hitte van de afgelopen jaren, zelfs in de winter en herfst, heeft de olijfolieproductie ernstig geschaad.

Lees ook: Klimaatverandering ramp voor Marokkaanse olijfolieproductie

Door de lage oogst zijn de prijzen van olijfolie sterk gestegen. In sommige delen van Marokko wordt nu 140 dirham per liter gevraagd, waar dat voorheen rond de 90 dirham lag. Parlementslid Kamal Ben Khaled (RNI) waarschuwde dinsdag in het parlement dat de prijzen volgend jaar zelfs kunnen oplopen tot 150 dirham per liter, met fabriekssluitingen en ontslagen tot gevolg.

Lees ook: Historische daling export Marokkaanse olijven

De voorzitter van Interprolive wijt de prijsstijgingen aan de voortijdige verkoop van olijven vóór het begin van het oogstseizoen, waardoor kleine hoeveelheden voor exorbitante prijzen werden verhandeld. Hij stelt voor de export van olijfolie tijdelijk stop te zetten, een maatregel die inmiddels door de regering is genomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team