Zoeken

De onthullingen van Abdelilah Benkirane over Koning Mohammed VI

17 september 2024 - 20:30 - Marokko

©

Abdelilah Benkirane, de secretaris-generaal van de PJD-partij, heeft recentelijk bekendgemaakt dat hij meerdere keren aan Koning Mohammed VI heeft gevraagd om hem te ontslaan als premier.

"Tegen niemand liegen, ik heb ongeveer vijf of zes keer gevraagd om ontslagen te worden als premier...", verklaarde Benkirane tijdens een bijeenkomst van jongeren van zijn partij in Bouznika afgelopen weekend. Hij zei dat hij wilde vertrekken na het uitbreken van de controverse over de aanbestedingsvoorwaarden van de publieke omroepen onder minister Mustapha El Khalfi.

Lees ook: De oproep van Abdelillah Benkirane aan Koning Mohammed VI

Benkirane herinnerde eraan dat deze zaak "veel ophef veroorzaakte en Zijne Majesteit mij, Si Baha en Si El Khalfi heeft ontboden... En je weet, in het paleis als de autoriteit aanwezig is... Ik zei toen tegen de Koning: ’Ik ben bereid om te vertrekken, Sire’... En Zijne Majesteit zei tegen me: ’Nee, Si Benkirane, vertrek niet’... Hij heeft het me meer dan eens gezegd... Hij zei: ’Als je vertrekt, zal de Grondwet vallen’..."

De partijleider onthulde ook de achtergronden van zijn mislukte benoeming tot premier voor de tweede keer als hoofd van een islamitische regering. "Er was lange tijd een blokkade tegen mij... En ze boden me aan om de blokkade op te heffen en een regering te vormen... Maar ik antwoordde mijn gesprekspartner: deze voorwaarden accepteer ik niet... En om die reden ben ik ontslagen als premier..."

Lees ook: Homoseksualiteit, overspel... in Marokko: Abdelilah Benkirane waarschuwt

De voormalige premier benadrukte ook zijn bezwaren tegen bepaalde onderwerpen van nationaal belang, zoals de ondertekening van het normalisatie-akkoord of het kaderwet voor onderwijs, dat uiteindelijk werd aangenomen onder de regering van El Othmani. "Deze kaderwet is een schande voor de PJD, voor altijd, zolang deze politiek niet wordt gecorrigeerd", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team