7 oktober 2024 - 10:30 - Marokko
De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft nieuwe informatie vrijgegeven over de vermeende spionagezaak waarbij vier Marokkanen en drie Algerijnen zijn gearresteerd in Tlemcen. Ze worden ervan verdacht te hebben gewerkt voor Israël en de staatsveiligheid van Algerije te hebben bedreigd.
"Het onderzoek loopt nog," aldus Tebboune in een interview met Algerijnse media. "Enkele leden van het netwerk zijn nog voortvluchtig. We vermoeden dat ze valse paspoorten hadden. De rechtszaak zal openbaar zijn. Helaas zijn er ook Algerijnen bij betrokken."
Lees ook: Marokkaanse spionnen opgepakt in Algerije?
De arrestatie van de vermeende spionnen was voor Algerije aanleiding om de visumplicht voor Marokkanen opnieuw in te voeren. Volgens Tebboune is dit besluit "zowel gebaseerd op veiligheid als op politieke overwegingen". Algerije beschuldigt Marokko ervan misbruik te hebben gemaakt van de visumvrije regeling. Het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat Marokko "betrokken is bij verschillende acties die de stabiliteit en nationale veiligheid van Algerije ondermijnen". Dit zou onder meer gaan om georganiseerde misdaad, drugs- en mensenhandel, smokkel, illegale immigratie en spionage.
De arrestanten in Tlemcen zouden volgens Algerije spionage hebben gepleegd in opdracht van Israël. "Er is een band tussen Israël en Marokko, maar voor ons is het veiligheidsaspect het belangrijkst. We vermoeden dat sommigen met Marokkaanse paspoorten zijn gekomen. Wat kwamen ze hier doen? De haven van Oran bekijken? De marinebasis Mers el Kebir bezoeken? Met paspoorten van een Arabisch land waarvan de burgers zonder visum kunnen binnenkomen," aldus de Algerijnse president.
Lees ook: Spanje: "Marokko heeft meest volhardende spionnen"
Abdelmadjid Tebboune ontkent dat Marokkanen die in Algerije wonen, worden uitgezet. "Onze Marokkaanse broeders wonen onder ons. Ze hoeven zich geen zorgen te maken. Ze zijn onderdeel van het volk, niemand weet of ze Marokkaans zijn of niet. Ik maak geen onderscheid. Het Marokkaanse volk is een broedervolk."
Spanje wil controle luchtruim Sahara aan Marokko geven
Marokkaanse YouTuber Weld Chinwiya in de cel
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Belasting, btw, douane...: wat de begrotingswet 2025 voorziet
Mounir (47) in Parijs omgebracht
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Designprijs voor elektrische mini-auto uit Kenitra
Marokkanen eisen meer rechten voor dieren
Grote brand verwoest textielfabriek in Tanger (video)
Arrestaties na gewelddadige rellen in Nador
Schoolbus raakt van de weg in Marokko, meerdere gewonden
Verandering voor aanvraag Marokkaans paspoort
Dodelijke afloop familieruzie om land in Noord-Marokko
Grote politie-actie tegen bedorven vlees in Casablanca