Zoeken

Algerije legt visumplicht op, moet Marokko terugslaan?

27 september 2024 - 18:00 - Marokko

©

In Marokko klinken steeds meer oproepen om visa te eisen van Algerijnse burgers. Deze vraag is nog sterker nu Algerije plotseling visa heeft ingevoerd voor Marokkanen, waarmee een einde komt aan een visumvrije regeling die sinds 2004 bestond.

Deze Marokkaanse reactie speelt zich af tegen een achtergrond van toenemende spanningen tussen de twee buurlanden. Marokkaanse functionarissen beschuldigen Algerijnse burgers ervan betrokken te zijn geweest bij een recente aanval op de stad Sebta en beledigende uitspraken over het koninkrijk te hebben gedaan.

Lees ook: Algerije stelt visumplicht in voor Marokkanen

In dit klimaat van wantrouwen vrezen sommigen dat het ontbreken van visa voor Algerijnen de infiltratie van kwaadwillende personen op Marokkaans grondgebied vergemakkelijkt, vooral met grote evenementen zoals de Afrika Cup 2025 en het WK 2030 in het vooruitzicht.

Lees ook: Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen

Vermeldenswaard is dat Marokko in 1994 al eens visa had ingevoerd voor Algerijnen, na een aanslag in Marrakech die werd toegeschreven aan de Algerijnse inlichtingendiensten. Deze maatregel leidde toen tot de sluiting van de grenzen tussen beide landen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team