Zoeken

Onvrede woedt onder gepensioneerden in Marokko

7 september 2024 - 07:00 - Marokko

©

Gepensioneerden uit het Marokkaanse onderwijs zijn boos over het bevriezen van hun pensioenen en zijn vastbesloten om hun ongenoegen te uiten. Het nationale bureau van hun vakbond roept op tot een protestmars in Rabat op 1 oktober, de Internationale Dag van de Ouderen.

De betoging vindt plaats tegen de achtergrond van een sterk verminderde koopkracht in Marokko. Stijgende prijzen, toenemende armoede en werkloosheid, en een verslechtering van de openbare diensten treffen de gepensioneerden hard. Het bevriezen van de pensioenen maakt het volgens de vakbond onmogelijk om een menswaardig bestaan te leiden.

Lees ook: Einde pensioen voor Marokkaanse parlementsleden

De Unie van gepensioneerde leraren in Marokko (UREM) herinnert eraan dat ze op 26 juli een brief heeft gestuurd aan de premier, de minister van Onderwijs en de directeuren van pensioenfondsen en socialezekerheidsinstellingen. Daarin vroegen ze aandacht voor de eisen van de gepensioneerden, zoals goedgekeurd tijdens hun congres in juni. De vakbond veroordeelt het "wilde neoliberale beleid" van de regering en haar privatisering van de publieke sector, wat de koopkracht van de bevolking en de levensomstandigheden van gepensioneerden negatief beïnvloedt.

Lees ook: Marokko: pensioen op 65 jaar?

"De beslissing om te protesteren komt voort uit de situatie waarin gepensioneerden zich bevinden en hun lijden als gevolg van het bevriezen van de pensioenen en de stijgende prijzen van basisbehoeften," zegt Lahcen Momoche, secretaris-generaal van de UREM. Hij hekelt het gebrek aan aandacht van de regering voor de problemen van gepensioneerden. 1 oktober, de Internationale Dag van de Ouderen, zal een gelegenheid zijn om de stem van de gepensioneerden uit het onderwijs te laten horen en te pleiten voor hun rechten, aldus Lahcen Momoche. De protesten zullen die dag van start gaan bij het ministerie van Onderwijs om een verhoging van de pensioenen te eisen. De expert wijst erop dat sommige pensioenen in de private sector zelfs lager zijn dan het minimumloon.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team