Zoeken

Orka-aanvallen in Noord-Marokko? Experten antwoorden

12 augustus 2024 - 19:40 - Marokko

©

Op sociale media zijn video’s viraal gegaan waarin zogenaamde orka-aanvallen op zwemmers voor de kust van M’diq te zien zijn.

Deze beelden blijken echter nep te zijn. Experts stellen gerust dat het dier in de video’s geen orka is, maar een zwarte dolfijn, lokaal bekend als "negro". Deze dolfijnensoort voedt zich voornamelijk met sardines en vormt geen enkel gevaar voor mensen.

Lees ook: Marokkaanse vissers aangevallen door orka’s bij Tanger (video)

Sterker nog, de zwarte dolfijn speelt een belangrijke rol in het behoud van het mariene ecosysteem. De toeristische sector heeft verontwaardigd gereageerd op de nepvideo’s, die schadelijk zijn voor het lokale toerisme. Volgens deskundigen is er nog nooit een aanval van grote vissen op zwemmers in de regio geregistreerd.

Lees ook: Brit verliest zeilboot door orka-aanval voor Marokkaanse kust

Zowel aan de Middellandse Zeekust als in andere delen van Marokko waar veel mensen in zee zwemmen, zijn geen aanvallen van orka’s of zwarte dolfijnen bekend. Hoewel zeldzame aanvallen van haaien op mensen kunnen voorkomen in gebieden waar veel haaien leven, worden deze meestal veroorzaakt door provocatie of de aanwezigheid van bloed in het water.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team