Zoeken

Orka-aanvallen terroriseren vissers in Tanger en Asilah

22 juni 2024 - 12:00 - Marokko

©

De afgelopen maanden zijn er talloze meldingen van aanvallen door orka’s op vissersboten voor de kusten van Tanger en Asilah geregistreerd. De vissers, die het economische al moeilijk hebben, vrezen nu voor hun veiligheid en hun broodwinning.

Youssef Benjelloun, voorzitter van de Kamer van Zeevisserij in de Middellandse Zee, heeft een oproep gedaan aan de minister van Landbouw en Visserij, Mohammed Sadiki. Hij eist dat de overheid maatregelen neemt om de veiligheid van de vissers te waarborgen en hen te compenseren voor de geleden schade.

Lees ook: Orka-aanvallen in Straat van Gibraltar: raadsel eindelijk opgelost?

In een brief aan de minister beschrijft Youssef Benjelloun de paniek en angst onder de vissers in de haven van Asilah. De orka-aanvallen, die zich dagelijks voordoen, resulteren in aanzienlijke materiële schade aan de boten en brengen het leven van de vissers in gevaar. De expert benadrukt dat de vissers, die van deze boten afhankelijk zijn voor hun dagelijkse inkomen, geen middelen hebben om deze verliezen te dragen.

Lees ook: Marokkaanse vissers aangevallen door orka’s bij Tanger (video)

Naast onmiddellijke hulp bij reddingsacties en compensatie, pleit Youssef Benjelloun ook voor een langetermijnstrategie om de orka-aanvallen aan te pakken. Hij dringt aan op wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het agressieve gedrag van de orka’s en op samenwerking met andere landen in de regio om gezamenlijke oplossingen te ontwikkelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team