Zoeken

Ouders Medhi Narjissi getuigen over verdwijning zoon op zee

29 augustus 2024 - 16:20 - Wereld

©

Weken na de verdwijning van hun zoon zijn de ouders van de 17-jarige Frans-Marokkaanse rugbyspeler Medhi Narjissi in diepe rouw. Ze gaven een aangrijpend interview waarin ze de Franse Rugby Federatie (FFR) verantwoordelijk houden voor wat er op 7 augustus gebeurde bij Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika.

Medhi Narjissi, speler van Stade Toulousain en opgeleid in Agen, werd meegesleurd door de sterke stroming bij Diaz Beach tijdens een hersteltraining. Zijn lichaam is nooit gevonden, ondanks intensieve zoekacties door de lokale autoriteiten. Na urenlange verhoren door de politie in Agen spraken Jalil, de vader van Medhi, Valérie, zijn moeder, en Inès Narjissi, zijn oudere zus, zich voor het eerst uit tijdens een persconferentie.

Lees ook: Frans-Marokkaanse rugbyspeler door golf meegesleurd in Zuid-Afrika

"Elke ochtend overleven we, wij drieën", zei Valérie. "Het is onbeschrijflijk, de pijn van het verliezen van een kind. En dit had nooit mogen gebeuren, zeker niet onder deze omstandigheden." Haar man voegde eraan toe: "Het was 17:59 uur toen Florian Grill (de voorzitter van de Franse Rugby Federatie) zei dat er een ongeluk was gebeurd en dat Medhi door een golf was meegesleurd. En daarna stopte alles."

Jalil, de vader, kent Diaz Beach: "Het is een van de gevaarlijkste stranden van Afrika, met enorme golven en stromingen die je meesleuren en het zand onder je voeten wegzuigen. Ik ben zelf het water in gegaan, het is onvoorstelbaar... Er zijn elke vijf seconden golven van 4 meter, je kunt daar geen kinderen in laten." Hij houdt Rémy Ladauge, de fysieke trainer, verantwoordelijk voor het drama. "Hij nam het besluit om de kinderen het water in te sturen, op eigen initiatief, volgens het rapport dat ik van de Zuid-Afrikaanse inspecteurs kreeg. Hij was de enige in het water, in een wetsuit. Onze kinderen droegen alleen een zwembroek." Jalil uitte zijn onbegrip: "Ik kan niet begrijpen wat hem bezielde." Hij gelooft dat deze actie was voorbereid. "De trainer had een boei en zijn wetsuit, hij was niet van plan om op het strand te blijven."

Lees ook: Abdellatif Akhrif, speler Ittihad Tanger, op zee verdwenen

Jalil wijst ook naar de verantwoordelijkheid van de andere begeleiders. "Er waren in totaal twaalf begeleiders, van wie acht op het strand. Toen de manager arriveerde, zou hij zijn T-shirt hebben uitgetrokken om zich bij hen te voegen. Niemand zei ’stop’. Waarom heeft de manager, zelfs als hij niet op de hoogte was, niet bevolen dat ze uit het water moesten komen toen hij de kinderen in het water zag?", vraagt hij zich boos af.

Medhi’s moeder voegt eraan toe: "We hebben onze 17-jarige zoon toevertrouwd aan een instituut, de elite. Hij was zo trots op zijn shirt, hij kuste het zelfs. Als ze iets bijzonders willen doen, laat ze dat dan doen, maar niet met onze kinderen." Ze is verbaasd dat de aanwezige staf zich niet realiseerde dat ze met kinderen te maken hadden. "Dit zijn spelers die iets geks meemaken, ze zijn de elite. Wie zegt er nee om het water in te gaan als ze dat wordt gevraagd? Niet onze zoon. Hij wilde de beste zijn. Het resultaat is dat hij naar een volwassene luisterde die zijn dood veroorzaakte."

Lees ook: Storm in Spanje: Marokkaanse tiener meegesleurd door het water

Jalil prees ook de moed van Oscar, Medhi’s teamgenoot en beste vriend. "Alle kinderen keken naar twee silhouetten in de verte die aan het worstelen waren. Alleen Oscar, zijn teamgenoot en beste vriend, probeerde hem uit het water te halen. Het duurde meer dan 20 minuten." Valérie voegt eraan toe: "Hij is onze held, ook al heeft hij hem niet kunnen redden, hij is de enige die heeft geprobeerd hem te redden."

Nadat ze eerder deze week een klacht hadden ingediend bij het Openbaar Ministerie in Agen, waar ze wonen, wil de familie Narjissi "antwoorden en schuldigen". Ze verwachten dat de verantwoordelijken "vooral gestraft worden. Ze zijn allemaal verantwoordelijk. Ze moeten praten, ze moeten uitleggen waarom ze niet hebben gereageerd. Door het goed te keuren, zijn ze schuldig", benadrukt Jalil. Hij hoopt dat er een gerechtelijk onderzoek wordt geopend.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team