1 september 2015 - 20:00 - Marokkanen in het buitenland
Een vijftigtal passagiers die zaterdag een vlucht van Oujda naar Schiphol moesten nemen, weigerden op de Royal Air Maroc-vlucht met en "ingehuurd krakkemikkig toestel" te stappen.
Najoua Essediki vertelde over het incident aan het Leidsch dagblad. Zij sprak namens haar moeder, oma, broer en nichtje, die de vlucht moesten nemen. Volgens hen was het toestel van Tunisair een echte rammelkist met kapotte stoelen en gordels.
Nog steeds volgens de jonge vrouw uit Nijmegen kwamen de passagiers in opstand toen ze het verwaarloosd toestel zagen. "Passagiers op een Brussel-vlucht hadden net daarvoor met succes een andere machine geëist, maar de Nederlanders waren de klos. De Nederlandse passagiers vonden dat onacceptabel, maar werden mentaal onder druk gezet en gedwongen in te stappen. Een aantal deed dat, anderen niet omdat ze voor hun leven vreesden. Er waren veel kinderen en ouderen bij. Sommigen vielen flauw of raakten in paniek".
De gestrande passagiers werden echter niet geholpen door de vliegmaatschappij. Hun geld kregen ze niet terug en moesten zelfs 230 euro per persoon extra betalen om dinsdag naar Nederland te keren op vluchten van Corendon en Transavia.
Royal Air Maroc weerspreekt de beschuldigingen. "Er was een logistiek probleem, waardoor we een toestel ergens anders vandaan moesten halen. Maar dat wil niet zeggen dat dit onveilig zou zijn. Een aantal mensen had problemen met minder luxe, maar dit was overmacht. Wie toch niet mee wilde vliegen, verliest zijn vervoersrecht."
Najoua Essediki en andere passagiers zijn bezig met een collectieve claim en gaan de rechter inschakelen.
Oorlog of niet, handel Marokko-Israël bloeit op
Iran wil banden met Marokko herstellen
Marokkaans automerk NamX wil Amerika veroveren
Marokko verwacht sterke daling prijs benzine
Afrika Cup 2025: dit zijn de 24 landen die gekwalificeerd zijn voor Marokko
Marokko opent grenzen voor olijfolie
Geld Marokkaanse diaspora boost banken, maar niet de economie
Marokkaanse diaspora levert grote bijdrage, maar voelt zich uitgesloten
Marokko zoekt naar talent bij Marokkaanse diaspora
Tarifa-Tanger: elektrische veerboten voor Marokkaanse diaspora
Marokkanen in buitenland moeten rechtsomkeer maken
"Ik heb de koning geschreven om niet op straat te belanden": noodkreet Marokkaans gezin in Antwerpen
Overheidssteun voor woning populair bij Marokkaanse diaspora
Ministers naar Europa om Marokkaanse diaspora te overtuigen