Zoeken

Perejil-eiland (Leila): Spanje provoceert Marokko

27 juni 2024 - 09:40 - Economie

©

De Spaanse marine heeft de patrouilleur Tagomago (P-22) naar het Perejil-eiland (Leila) gestuurd om een ​​bewakings- en afschrikkingsmissie uit te voeren op het door Marokko betwiste grondgebied.

De Spaanse marine publiceerde maandag op sociale media een ​​foto van de patrouilleur Tagomago (P-22) nabij het Perejil-eiland, met het onderschrift: "Maritieme veiligheid houdt in dat de vrijheid van navigatie in overeenstemming wordt gebracht met de veiligheid op zee, burgers worden beschermd en nationale en internationale belangen worden behartigd", meldt El Debate.

Lees ook: Spanje "beveiligt" Alborán, Marokko blijft eiland claimen

De patrouilleur kan tot 200 mijl varen, ongeacht de weersomstandigheden. De marine zet haar bewakings- en afschrikkingsoperaties voort op de Spaanse soevereine eilanden en rotsen, zoals de Chafarinas-eilanden, het Alborán-eiland, het Perejil-eiland, de Vélez de la Gomera-rots en het Al Hoceima-eiland, die door Marokko worden opgeëist.

Lees ook: Marokko-Spanje: maritieme grensafbakening in een impasse

Perejil, gelegen op ongeveer 200 meter van de Marokkaanse kust, is een klein onbewoond eiland van ongeveer 15 hectare. Marokko had op 11 juli 2002 geprobeerd dit grondgebied terug te winnen toen Marokkaanse soldaten op het eiland aankwamen en twee Marokkaanse vlaggen hesen, waarmee ze de soevereiniteit van Marokko over het eiland uitriepen. Het werd op 18 juli 2002 door Spanje heroverd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team