Zoeken

Spanje stuurt leger naar Melilla

24 juni 2024 - 23:10 - Wereld

©

Spanje heeft bewakings- en afschrikkingseenheden van het leger ingezet in de stad Melilla. Doel is de veiligheid te garanderen van het gebied dat door Marokko wordt opgeëist.

Deze eenheden, die onder operationeel bevel staan van het Commando Landstrijdkrachten, voeren bewakings- en afschrikkingstaken uit in de autonome stad. Melilla, net als Ceuta of de Chafarinas-eilanden en de rots van Vélez de la Gomera, wordt opgeëist door Marokko, dat deze gebieden beschouwt als overblijfselen van de koloniale periode. Spanje daarentegen beweert dat deze gebieden integraal deel uitmaken van zijn grondgebied.

Lees ook: Spaans leger "niet bezorgd" over Marokkaanse claims op Ceuta en Melilla

De afgelopen jaren heeft Marokko fors geïnvesteerd in de versterking en modernisering van zijn leger. Het koninkrijk heeft belangrijke geavanceerde militaire uitrusting aangeschaft, waaronder F-16 gevechtsvliegtuigen, Apache helikopters, Patriot luchtverdedigingssystemen en gepantserde voertuigen van de Verenigde Staten, evenals bewakings- en aanvalsdrones van Israël, China en Turkije. Deze herbewapening baart Spanje zorgen.

Lees ook: Marokko "vernedert" Melilla

Volgens El Debate zijn er vier factoren die de Marokkaanse herbewapening verklaren. Het gaat om de instabiliteit in de Sahel, die geplaagd wordt door conflicten tussen terroristische groeperingen en smokkelnetwerken die de regio proberen te controleren, de crisis met Algerije met de kwestie van de Sahara als achtergrond, de wil van het koninkrijk om zijn leiderschap in de regio te versterken met de steun van de Verenigde Staten en Frankrijk, en een grotere deelname aan gezamenlijke militaire operaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team