23 augustus 2022 - 15:40 - Wereld
In Marokko hebben onderzoekers in de buurt van Khouribga in de fosfaatafzettingen van het Oulad Abdoun-bekken een grote azhdarchide pterosaurus ontdekt, die is gedateerd in het Laat-Maastrichtien (ongeveer 70 tot 66 miljoen jaar geleden).
De fossiele resten van de Phosphatodraco, een vliegend reptiel dat tot de familie Azhdarchidae behoort, zijn in Marokko gevonden. De resten bestaan uit vijf nekwervels die dicht bij elkaar liggen maar anatomisch niet met elkaar verbonden zijn, aldus de website van de Lyell Collection.
Lees ook: Fossielen in Sahara bevestigen bestaan Monster van Loch Ness
De gelijkenis met de wervels van de azhdarchiden Quetzalcoatlus en Azhdarcho is opvallend door hun verlenging, de aanwezigheid van overgebleven stekels, tuberkels van het type prezygapophysis, een paar ventrale groeven op de Prezygapophysis en geen luchtopeningen (foramina) op de zijvlakken van de wervellichamen.
Lees ook: Voetafdruk groot dinosaurus ontdekt in Imilchil
Volgens onderzoek van de paleontoloog gespecialiseerd in dinosaurussen Xabier Pereda Suberbiola en zijn collega’s in 2003, is er slechts één soort verbonden aan het genus, met name de Phosphatodraco Mauritanicus. Deze soort is te herkennen aan zijn zeer lange achtste halswervel, met een prominente stekel in de ruggengraat die zich zeer achteraan bevindt. "Gebaseerd op vergelijkingen met de wervels van andere azhdarchiden, wordt de spanwijdte van de Phosphatodraco geschat op bijna 5 meter," aldus dezelfde site. Men voegt eraan toe dat het de eerste azhdarchide is die in het Boven-Krijt van Noord-Afrika is ontdekt.
Marokko’s mooiste natuurwonderen
Zorgen over "tsunami van voedselvergiftigingen" in Marokko
Walid Regragui puzzelt opnieuw met elftal
Royal Air Maroc ontvangt nieuwe Dreamliners
Marokkaanse stadions op tijd klaar voor Afrika Cup 2025?
Controverse na sloop café in Fez
Zware straffen voor brutale aanval op Marokkaan in Italië (video)
Van Dubai tot Antwerpen: de val van cocaïnehandelaar Youssef Ben Azza
"Escobar van de Woestijn": huwelijksakte Latifa Raafat zorgt voor verwarring
Algerije stuurt Marokkaanse jongeren terug via landgrens
Halalvlees Isla Délice en Réghalal gevaarlijk?
Leerlingen met Marokkaanse roots doen het uitstekend in Nederland
Renault Tanger modelfabriek, Renault Oran grote flop!
Algerije bezorgd over toenadering Marokko en Iran