Zoeken

Repatriëring overledenen, "ware lijdensweg" voor Marokkaanse diaspora

16 juli 2024 - 19:40 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen die in het buitenland wonen ervaren een ware lijdensweg bij het ontvangen van de lichamen van hun overleden familieleden op de internationale luchthaven Mohammed V in Casablanca. Een parlementslid van de PJD-partij heeft de ministers van Binnenlandse Zaken en Buitenlandse Zaken om opheldering gevraagd.

De ontvangst van de overledenen blijkt een complex en uitputtend proces te zijn, waarbij nabestaanden van de vrachtafdeling naar de passagiersafdeling worden gestuurd, vervolgens naar de veiligheidsdienst voor administratieve procedures en weer terug naar de badgebalie om de badge in te leveren. Uiteindelijk kunnen ze de kist ophalen bij de vrachtafdeling na betaling van de verschuldigde kosten. Volgens de parlementaire oppositie duurt dit proces minstens tweeënhalf uur, wat de rouwende families extra belast.

Lees ook: Amine komt om in Zara-winkel, familie vraagt hulp voor repatriëring

Hoewel mensenrechtenorganisaties en de oppositie dit probleem al vaker hebben aangekaart, is er tot nu toe niets veranderd. PJD-parlementslid Hind Bennani Rtel heeft nu schriftelijke vragen gesteld aan beide ministeries over de maatregelen die worden genomen om deze dienstverlening te verbeteren. Ze benadrukt het belang van een respectvolle behandeling van overleden Marokkanen en het bieden van meer humane diensten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team