Zoeken

Rotterdamse chef-kok Sofiane wint Michelin-award

13 oktober 2024 - 19:40 - Marokko

©

Sofiane, 31-jarige chef-kok van restaurant Joelia in Rotterdam, heeft de prestigieuze Michelin-award ’Jonge Chef van het Jaar’ gewonnen. Sofiane, die een moeilijke jeugd had in een Parijse voorstad, vond zijn passie in de keuken. "Koken werd mijn uitweg", vertelt hij.

Zijn interesse in koken begon op 14-jarige leeftijd, geïnspireerd door de verhalen van zijn nicht die als maître werkte in het Kurhaus in Scheveningen. Na een start in de bediening ontdekte hij al snel dat zijn hart in de keuken lag. "Ik begon thuis te experimenteren met recepten en raakte gefascineerd door koken. Vanaf dat moment stond ik op met koken in mijn hoofd en ging ik ermee naar bed."

Lees ook: Chouaib, van zwemmen naar Sebta tot Michelin-ster

Sofiane volgde een koksopleiding aan de Franse horecaschool en zette alles op alles om ooit een Michelinster te behalen. Na een moeilijke periode waarin zijn ouders uit elkaar gingen, verhuisde hij op 18-jarige leeftijd met zijn Nederlandse moeder naar Nederland. "Ik had behoefte aan een nieuwe start", aldus Sofiane.

Ruim tien jaar later werd hij chef-kok bij Joelia in Rotterdam. Het restaurant had onder zijn voorganger Mario Ridder een Michelinster behaald. Sofiane en zijn team werkten hard om de ster te behouden, wat uiteindelijk lukte. "Toen we op de website van Michelin zagen dat we de ster mochten houden, was het echt feest. Tot het laatste moment was het spannend", vertelt hij.

Lees ook: Mohamed El-Hamdy, van illegale migrant tot beste barbecuechef van Spanje

De Michelingids roemt Sofiane om zijn "jeugdige schwung" en "tikkeltje wereldse levendigheid". Zelf denkt hij dat dit verwijst naar zijn innovatieve smaakcombinaties en de manier waarop hij de Franse keuken combineert met elementen uit de Aziatische en Zuid-Amerikaanse keuken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team