Zoeken

Chouaib, van zwemmen naar Sebta tot Michelin-ster

6 augustus 2024 - 18:50 - Wereld

©

Chouaib Marssou, een 18-jarige Marokkaan, is een toonbeeld van doorzettingsvermogen. Op 13-jarige leeftijd verliet hij zijn geboortestad Tetouan om zwemmend naar Sebta te gaan. Nu, jaren later, is hij een gewaardeerd chef-kok met de ambitie om een Michelin-ster te behalen. Een droom die werkelijkheid wordt.

Toen Chouaib Tetouan verliet, had hij maar één doel voor ogen: de beste chef-kok ter wereld worden. In een recent interview met persbureau EFE vertelde hij over zijn reis sinds zijn aankomst in Spanje en hoe hij zijn doel heeft bereikt door hard werken en offers te brengen. De jonge Marokkaan ontving onlangs de Sol Repsol, een prijs die inzet beloont. Maar Chouaib wil meer: hij streeft naar een Michelin-ster.

Lees ook: Samir, van migrant tot bekende influencer

Chouaib zegt dat hij zich ontplooit en rust vindt in het koken. "Koken is als een kunstvorm, ik noem het culinaire kunst," vertrouwde hij EFE toe. Hij won ook de prijs voor ’Beste restaurant ter wereld’. Dit succes stijgt hem niet naar het hoofd, omdat hij zich bewust is van zijn afkomst en de obstakels die hij heeft overwonnen om dit niveau te bereiken. Hij herinnert zich zijn riskante zwemtocht naar Sebta en zijn tijd op straat in de autonome stad, een periode waar hij geen goede herinneringen aan heeft.

Lees ook: Moustapha Kasmi, van patera-migrant tot ingenieur in Spanje

De jongeman vertelt hoe hij werd gearresteerd door de politie en in een centrum voor minderjarigen werd geplaatst. Daar leerde hij Spaans en besloot hij een opleiding tot kok te volgen om zijn droom waar te maken. Tegenwoordig woont hij samen met andere jongeren in een appartement. Hij zegt "erg gelukkig" te zijn in Spanje, ook al is hij ver weg van zijn familie en vrienden in Marokko. Ze zijn allemaal trots op hem, troost hij zichzelf, en hij hoopt hen snel weer te zien om de verloren tijd in te halen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team