Zoeken

Rotterdamse moordverdachte bekritiseert Marokkaanse rechtsgang: "Alles is corrupt"

11 juli 2024 - 07:00 - Marokko

©

Soufiane B. uit Rotterdam, verdacht van de moord op zijn neef in Al Hoceima, heeft tijdens een rechtszitting in Nederland de Marokkaanse rechtsgang fel bekritiseerd. Hij beweert dat politie, justitie en rechters in Marokko corrupt zijn] en dat zijn vader ten onrechte vastzit voor medeplichtigheid. Twee neven kregen drie jaar cel.

"Mijn vader was niet eens op het plaats delict, hij heeft niets gezien. Hij zit nog vast, terwijl de anderen die er wel waren, drie jaar kregen en na een paar maanden al zijn vrijgelaten. Hoe kan dat? Een straf van één naar tien jaar cel, hoe kan dat? Hier is sprake van corruptie. Marokko is geen rechtstaat. Ik heb zelf ook vaak genoeg geld gegeven aan agenten bij een verkeersovertreding, dat zeg ik eerlijk," aldus Soufiane B.

Lees ook: Rotterdamse moordverdachte weigert te spreken uit vrees voor uitlevering aan Marokko

De 30-jarige verdachte bekende zijn neef in juli vorig jaar te hebben doodgestoken op een strand in Al Hoceima, maar zegt dat het uit zelfverdediging was tijdens een handgemeen. Zijn advocaat, Guy Weski, bekritiseert het Marokkaanse onderzoek als "ernstig gemankeerd" en betwijfelt de betrouwbaarheid van de getuigenverklaringen.

"Een schouwarts levert een A4’tje over de doodsoorzaak, waar we in Nederland een uitgebreid rapport gewend zijn. Is de arts wel deskundig? Hoe diep zijn de steekwonden? We kunnen het allemaal niet controleren," zegt de raadsman.

Weski pleitte voor de vrijlating van zijn cliënt, stellende dat er sprake was van zelfverdediging. De rechter wees dit verzoek af vanwege voldoende bewijs en de grote impact van het incident, verwijzend naar recente aanslagen op de woning van Soufiane B. in Rotterdam.

Lees ook: Extra beveiliging bij Rotterdamse woning man die neef in Al Hoceima doodstak

De verdachte ontkent niet dat hij zijn neef heeft gedood, maar zegt dat het niet opzettelijk was. Hij beweert dat hij in de val is gelokt en dat een getuige dit kan bevestigen. Ondanks de bedreigingen die hij heeft ontvangen, zegt B. niet bang te zijn en vooral bezorgd te zijn om zijn buren die hinder ondervinden van de aanslagen op zijn woning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team