18 april 2025 - 14:00 - Sport
Steeds meer voetballers met een dubbele nationaliteit, voornamelijk afkomstig uit Frankrijk, Spanje en Nederland, kiezen ervoor hun carrière voort te zetten in de Botola Pro, de Marokkaanse voetbalcompetitie. De keuze van Marokko lijkt een groeiende trend te zijn onder spelers met Marokkaanse roots die in Europa zijn opgegroeid.
Een voorbeeld hiervan is Jamel Aït Ben Idir, voormalig speler van Le Havre en Arles-Avignon in de Franse Ligue 1. Hij koos destijds voor een overstap naar Wydad en later naar FUS Rabat. "Ik had het een beetje gezien in Frankrijk en wilde een andere spelcultuur ontdekken bij een grote club en continentale ervaring opdoen. Maar ik wilde ook terugkeren naar het land. Het was een uitdaging die me persoonlijk enorm heeft geholpen," vertelde de ex-middenvelder aan Le360. Zijn keuze bleek succesvol: met Wydad won hij in het seizoen 2016-2017 zowel het landskampioenschap als de Afrikaanse Champions League. Wel moest hij wennen aan de speelstijl. "Ik kwam bij een team dat al titels had gewonnen, dus er was een zekere druk. Bovendien is het voetbal hier individueler, meer gericht op de speler zelf. In Frankrijk functioneerde ik vanuit het collectief. Ik moest me aanpassen."
Lees ook: Buitenlandse coaches domineren Marokkaanse voetbalcompetitie
Ook Yasser Baldé, geboren in het Franse Brignoles met een Guinese vader en een Marokkaanse moeder, maakte de stap. Na een lange periode bij Stade Lavallois in de Franse Ligue 2 tekende hij bij Raja Casablanca. "Ik wilde iets anders zien, en toen de kans zich voordeed om in de Botola te spelen, in een land dat me dierbaar is en bovendien bij Raja, heb ik geen seconde getwijfeld," aldus de Guinese international. Hij erkent dat de keuze voor de Botola niet vanzelfsprekend is. "Het is heel moeilijk om te concurreren met Europa, vooral met de Champions League en de andere grote competities. Het bewijs is dat veel lokale spelers uiteindelijk daarheen gaan, maar dat betekent niet dat spelers met een dubbele nationaliteit niet willen bijdragen aan de ontwikkeling van de competitie en het land. Het is moeilijk, maar niet onmogelijk," meent de centrale verdediger. Hij omschrijft de Botola als een "homogene competitie, maar wat het complex maakt, zijn vooral de eisen van de supporters. Iedereen kan van iedereen winnen. Er zijn hier geen gemakkelijke wedstrijden."
Lees ook: RC Berkane wint eerste kampioenstitel in Marokko
De instroom van binationals past volgens de Frans-Marokkaanse sportjournalist Jamal Waalam in een bredere maatschappelijke trend. "Het sluit aan bij de dynamiek van de terugkeer van bepaalde Marokkanen die in het buitenland wonen, als een soort modeverschijnsel om deel te nemen aan de grote economische en sociale bloei die ons land doormaakt, geïnitieerd door de Koning," legt Waalam uit. Volgens hem helpt de komst van deze spelers Marokkaanse clubs om te "verbeteren op het gebied van infrastructuur of communicatie. Ze kunnen spelers aantrekken die misschien geen internationale carrière zullen hebben, maar ook degenen die continentale titels willen winnen." Hij benadrukt dat de Marokkaanse competitie een referentie blijft in Afrika, ook al is deze niet te vergelijken met Europese topcompetities. "Er is een verschil met Europa, zeker, maar het voordeel van de Botola is dat het in Afrika een van de beste competities is. Hier kan een speler meedingen naar de continentale titel, en dus mogelijk ook de Wereldbeker voor Clubs," nuanceert Waalam.
Ryanair schrapt onverwachts route Malaga-Nador, reizigers woedend
Rel in België over "werkloze huiseigenaren" in Marokko
Marocchino: hoe Marokko onbewust Italië inspireerde
Marokko U17 vol vertrouwen naar finale Afrika Cup tegen Mali
Bacha Coffee brengt ’ziel van Marokko’ naar Europa
Grootschalige fraude met regeling tijdelijke invoer ontdekt in Marokko
Marokko U17 vol vertrouwen naar finale Afrika Cup tegen Mali
Finalewedstrijd Marokko-Mali: om hoe laat en op welke zenders?
Marokko U17 wil geschiedenis schrijven in finale tegen Mali
Marokko profiteert van trend: binationals kiezen voor Botola Pro
Eindelijk onderzoek naar in zee verdwenen rugbyspeler Mehdi Narjissi (17)
FIFA keurt switch Anouar Aït El Hadj naar Marokko goed
Bilal Ould-Chikh wil Nederland verlaten voor Marokko na ’kankermoslim’-belediging
Lamine Yamal: "Ik ben Spanjaard"