11 april 2023 - 23:00 - Wereld
De Marokkaans-Nederlandse Denk-wethouder Faouzi Achbar voor Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie in Rotterdam is nu al bijna een jaar in functie in Rotterdam. Samen met raadslid Enes Yigit is hij de eerste Denk-bestuurder in een Nederlandse gemeente. Het wethouderschap lijkt hem goed af te gaan, mensen vinden hem attent en netjes, maar hij wordt tegelijkertijd ook ondoorgrondelijk genoemd.
Halverwege februari werd de 40-jarige Faouzi Achbar emotioneel tijdens de presentatie van het boek: ’De Echte Rotterdammer komt van buiten’, in het Verhalenhuis Belvédère. Hij vertelde op dat moment over de reis die zijn vader maakte vanuit Marokko naar Algerije en van daaruit naar Spanje en Frankrijk. Zijn vader overleed anderhalf jaar geleden en sprak nooit veel over zijn migratieproces. Hij wilde vooral vooruitkijken. Faouzi leerde het verhaal van zijn vader pas kennen na zijn dood, toen hij op een doos stuitte met foto’s en oude contracten. Vader Achbar maakte de installatie van zijn zoon als wethouder niet meer mee, maar zou wel heel trots zijn geweest, zegt Faouzi’s acht jaar oudere broer Youssef aan NRC.
Lees ook: Utrechtse Redouan is voetbalprof en steunpilaar voor honderden kinderen
Denk-wethouder Faouzi Achbar maakt deel uit van een bizarre coalitie samen met Leefbaar Rotterdam, VVD en D66. De partijen botsten eerder regelmatig op thema’s zoals Islam en migratie. Toch lijkt Achbar, die grotendeels een Leefbaar-programma uitvoert, er goed mee om te kunnen gaan. Dat is zeker ook te danken aan het karakter van Achbar, zegt iedereen om hem heen. Hij is netjes, hartelijkheid en betrokken en begroet bij elk publiek evenement iedereen even enthousiast.
"Hij was als raadslid altijd toegankelijk, liep regelmatig fractiekamers binnen voor een praatje, of stuurde een berichtje", zegt voormalig Denk-fractievoorzitter Stephan van Baarle. Hij vroeg Achbar in 2018 om terug te keren in de politiek. "Politiek is in essentie samenwerken en dat kan hij heel goed." Ook collega’s die inhoudelijk met hem van mening verschillen vinden hem een goede teamspeler. "Het is een benaderbare wethouder", zegt Mieke Megawati Vlasblom van BIJ1. "Toen ik net in de raad zat en nog beetje zoekende was, gaf hij tips. Hij weet hoe lastig het is om als nieuwe, best radicale partij te starten."
Achbar kreeg in de laatste klas van de basisschool een vmbo-schooladvies. Hij deed mavo, havo, vwo, en volgde daarna de lerarenopleiding maatschappijleer. Later werd dit nog aangevuld met een master sociologie aan de Erasmus Universiteit en een MBA voor onderwijsmanagers. Door zijn eigen loopbaan weet hij hoe belangrijk het is dat anderen bijspringen wanneer je ouders je niet zo goed kunnen begeleiden. In 2018 was hij teamleider van havo 5 aan het VAVO Rijnmond College. "Leerlingen herkenden zich in hem", zegt rector Liane van der Helm. "Hij nam er ook een aantal onder zijn hoede." Twijfelgevallen gaf hij graag nog een kans, dan werd hij hun persoonlijk mentor. "Als zo’n leerling dan later liet weten dat het gelukt was, dan raakte hem dat." Achbar werd op aanraden van de leraar maatschappijleer politiek actief op school en sloot zich aan bij de jongerenorganisatie van de PvdA om bij te dragen aan het scheppen van kansen voor jongeren.
Lees ook: Amsterdam brengt eerbetoon aan moskee-oprichter Mohamed Echarrouti
Achbar is zowel comfortabel binnen de Marokkaanse gemeenschap als daarbuiten, maar daarnaast zou hij ook iets ondoorgrondelijks hebben. "Ik vertrouwde hem wel. We zaten politiek best op een lijn", zegt Jimmy Smet, destijds deelraadslid voor GroenLinks. "Maar ik was ook op mijn hoede. Als we iets afspraken, checkte ik het altijd nog een keer. Ik wist nooit helemáál zeker wat ik aan hem had. Als je erin kneep, kon het alle kanten op gaan." En ook oppositieraadsleden vinden hem lastig te peilen. Hij wordt weinig uitgesproken gevonden op zijn portefeuille samenleven. Hij legt enorm veel werkbezoeken af, zegt Larissa Vlieger, raadslid van GroenLinks. "Maar wat neemt hij daarvan mee? Wij horen niks."
Marokko heeft grote ambities voor defensie-industrie
Chinese gigant voor Marokkaanse HSL
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Abortuspillen: Marokko kampt met ernstig probleem
Marokko verwelkomt Nederlandse reisbranche
Marokkaanse influencer Reda Wald Chinwiya verdacht van mensenhandel
Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Nederlandse politie belooft 50.000 euro voor gouden tip over Sami B
Algerijnse journalist Hafid Derradji wekt woede Marokkanen
F-35 stealth jager: Spanje bang voor Marokkaanse ambities
Marokkaanse tegelzetter verovert China
Algerije grotere bedreiging voor Spanje dan Marokko?
Spanje schaft "gouden visa" voor rijke Marokkanen af
Marokkaanse keuken verovert New York