Zoeken

Royal Air Maroc: vliegtickets superduur, Marokkaanse diaspora protesteert

11 juni 2024 - 18:00 - Marokko

©

Marokkanen in Canada en de Verenigde Staten, en ook parlementsleden in Marokko, uiten felle kritiek op de Marokkaanse luchtvaartmaatschappij Royal Air Maroc. De ticketprijzen, die als "bovengemiddeld" worden beschouwd, zijn extreem hoog tijdens de zomermaanden. Ook de afwezigheid van de CEO van Royal Air Maroc, Abdelhamid Addou, tijdens een parlementaire vergadering over toeristentransport, zorgt voor onvrede.

De ticketprijzen tussen Canada, de Verenigde Staten en Marokko variëren tijdens de zomer van 23.000 tot 26.000 dirham, terwijl ze de rest van het jaar niet hoger uitkomen dan 10.000 dirham. In vergelijking met andere luchtvaartmaatschappijen op deze routes, zijn de tarieven van Royal Air Maroc fors hoger.

Lees ook: Marokkaanse diaspora: Royal Air Maroc onder vuur

Naima El Fathaoui, parlementslid van de PJD-partij, spreekt van een "gevoel van onvrede en verontwaardiging" onder de Marokkaanse diaspora. In een vraag aan de minister van Transport en Logistiek, Mohamed Abdeljalil, hekelt ze de hoge prijzen. Sommige in het buitenland wonenden Marokkanen hebben zelfs een petitie op Change.org gestart dat al ruim 8600 handtekeningen heeft verzameld, met de oproep aan de ministeries van Transport en Toerisme om de tarieven te verlagen. De parlementsleden willen weten welke maatregelen de regering neemt om dit probleem aan te pakken en de mobiliteit van de Marokkaanse diaspora te bevorderen.

Lees ook: Royal Air Maroc: minister verklaart hoge ticketprijzen

Tijdens een parlementaire vergadering eind mei probeerde minister Abdeljalil de hoge prijzen van Royal Air Maroc te verdedigen. Hij verwees naar de coronacrisis, waarin Royal Air Maroc gedwongen werd om een aantal vliegtuigen terug te geven aan de leasemaatschappij. De Marokkaanse regering kon destijds de financiering van nieuwe toestellen niet opbrengen. Nu Royal Air Maroc die toestellen terugkrijgt, blijkt de heraanschaf duurder door een wereldwijd tekort aan vliegtuigen. Volgens de minister is het in deze context niet mogelijk om goedkope tickets aan te bieden, met het risico op lege vluchten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team